Eric Schmidt: Motta Don't be evil jsem se zpočátku děsil

Americké NPR poněkud neformálně vyzpovídalo výkonného předsedu Googlu Erica Schmidta a vznikl z toho docela zajímavý rozhovor, ve kterém Schmidt mimo jiné odpověděl na otázku, co si myslí o prastarém firemním sloganu don't be evil.

Jelikož se rozhovor nesl opravdu v neformálním duchu, neformální byla do jisté míry i odpověď:

 

Eric Schmidt o don't be evil 

„Well, it was invented by Larry and Sergey. And the idea was that we don't quite know what evil is, but if we have a rule that says don't be evil, then employees can say, I think that's evil. Now, when I showed up, I thought this was the stupidest rule ever, because there's no book about evil except maybe, you know, the Bible or something.

So what happens is, I'm sitting in this meeting, and we're having this debate about an advertising product. And one of the engineers pounds his fists on the table and says, that's evil. And then the whole conversation stops, everyone goes into conniptions, and eventually we stopped the project. So it did work.“

 

Schmidt tedy poukazuje na to, že heslo vzniklo v úplných počátcích Googlu, ačkoliv on sám s ním měl zpočátku problém a považoval jej za to nejhloupější možné pravidlo, protože vlastně nikdo nevěděl, kdo onen evil, tedy ďábel, je, takže pokud se někomu něco nelíbilo, označil to za ďábelské a firma byla tlačena k tomu, aby pod tíhou vlastního motta dupla na brzdu.

Schmidt se také nechal slyšet, jak se dnes pravidlo uplatňuje v praxi: „Máme poradu a debatujeme o novém reklamním produktu. Jeden z inženýru buchne pěstí do stolu a prohlásí, že to je ďábelské, načež diskuze skončí a případně celý projekt zastavíme. Takže takto to funguje.“

Poměrně abstraktní heslo don't be evil má tedy v Googlu nejspíše stále ohromnou moc a tu v rukou drží samotní inženýři, kteří jej mohou použít i proti managementu.  

Diskuze (38) Další článek: Zahrajte si Atari Breakout v obrázkovém vyhledávači Googlu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,