Edge se už brzy naučí doplňky. Šéf vývoje se pochlubil novinkami

Doplňky pro nový prohlížeč Edge měly dorazit už dávno, Microsoft si ale nakonec dává na čas. Přesto však bylo již na podzim jasné, že na jejich podpoře v Redmondu (snad) usilovně pracují, na web totiž uniklo několik zkušebních rozšíření a potvrdilo se, že si Microsoft vypůjčil identické řešení od Chromu a doplňky tedy budou mít stejné schopnosti a téměř stejný je i jejich kód, což umožní velmi snadný převod, aniž by se museli vývojáři učit něco zcela nového.

952649464
Doplňky pro Edge budou fungovat stejně jako v Chromu – jsou napsané v HTML a JS a s těmi z Chromu jsou téměř plně kompatibilní

Nyní jsme se na blogu prohlížeče Edge konečně dočkali i něčeho oficiálního. Šéfmanažer vývoje prohlížeče Edge Jason Weber potvrdil, že jsou doplňky jednou z klíčových funkcí, která letos do prohlížeče dorazí a tedy i nejvyšší prioritou.

A co víc, prvních funkčních ukázek bychom se měli dočkat skutečně už velmi brzy, podpora pro doplňky totiž dorazí v některé z příštích testovacích verzí Windows 10 Insider.

Nejen doplňky, ale hromada nových technologií

Weber se na blogu zároveň pochlubil, že se Edge postupem času naučí hromadu nových technologií. Patří mezi ně nový autentizační systém FIDO 2.0, na kterém Microsoft spolupracuje s Googlem, PayPalem a dalšími a umožní přihlašování do webových služeb třeba skrze čtečky otisku prstu a další biometrikou (Windows 10 již biometriku podporují v rámci subsystému Windows Hello, který si poradí třeba se skenem obličeje, pokud má počítač 3D kameru).

Další na řadě je chystaná technologie internetových plateb W3C Web Payments, která by měla standardizovat techniky plateb na internetu.

Edge má nakonec v plánu další vývoj a podporu Javascriptu (ECMAScript 2016), technologií Fetch API, Beacon API, WOFF 2.0 (Web Open Font Format) nebo třeba webových notifikací, které znáte z Chromu. Budou integrované do Centra akcí, takže se zobrazí v pravém postranním panelu Windows 10.

Diskuze (34) Další článek: Rockaway opět na nákupech. Za web Invia.cz zaplatí téměř dvě miliardy korun

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,