Ed Roberts: Jak Altair způsobil mikropočítačovou revoluci

  • Počítač Altair se stal prvním komerčně úspěšným osobním mikropočítačem
  • Jeho vznik doprovází zajímavé náhody
  • Kdyby kurýr neztratil balíček, mohla být historie počítačů docela jiná

Ten, kdo postavil první cenově dostupný komerční mikropočítač, nebyl žádným velkým fandou této techniky. Vlastně ani nechtěl být inženýrem. Jeho největším snem (který si na stará kolena splnil) bylo lékařství. Paradoxní – za první komerčně úspěšný počítač v podstatě vděčíme lékaři. Jmenoval se Ed Roberts.

Hodně přelomových vynálezů se na světě objevila díky podobné souhře okolností. Také za vznikem prvního komerčně dostupného mikropočítače stojí zajímavá shoda náhod.

8e13ff64-0510-433d-9766-179f9f51f04a

Za vším hledej ženu

Ed Roberts se narodil 13. září 1941 v rodině opraváře domácích spotřebičů. V jeho rodině nikdy nikdo nestudoval vysokou školu, takže ve chvíli, kdy nastoupil na University of Miami, byl prvním. Jak se později ukázalo, na prvenství měl nos.

Už na střední škole se zajímal o elektrotechniku, dokonce si postavil malý reléový počítač. Jenže chtěl být doktorem. Na univerzitě mu ale poradili, aby si udělal kurz elektrotechniky, než se pustí do té medicíny. Jenomže Ed podlehl hormonům a během studií se oženil se stejně starou Joan Clarkovou. A kdyby jenom to. Ta brzy po svatbě otěhotněla a Roberts musel ukončit studia a poohlédnout se po nějaké práci, aby zajistil rodinu.

Manželství to bylo velmi plodné, neboť se v něm postupně narodilo pět synů a jedna dcera, přičemž mezi narozením prvního a posledního dítěte uplynulo hezkých dvacet let. Ale Roberts kromě plození dětí musel dělat i poněkud nudnější věci – vydělávat. A pokud možno dokončit aspoň nějaké vzdělání.

Udělal to jediné, co chudým ale nadaným zbývalo – přihlásil se do programu armádního letectva, které bylo ochotno jeho studia platit, pochopitelně za příslib několikaleté služby. Nejprve studoval kryptografii a několik let se jí i živil, inženýrský titul získal až v roce 1968 na Oklahomské univerzitě. Poté pracoval v divizi vývoje laserů ve zbrojní laboratoři v Albuquerque. Zde se seznámil s kolegou a dlouholetým kamarádem Forrestem Mimsem.

Diskuze (5) Další článek: Podívejte se, jak bude vypadat 3DMark Time Spy - benchmark pro DirectX 12 [video]

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,