eBay | PayPal

Ebay česky: Bylo tu, není tu a už asi jen tak nebude

Internetová tržnice eBay neztrácí na oblibě. Móda aukcí už sice pominula, ale v posledních letech získává eBay na popularitě především díky přítomnosti čínských obchodníků. Seženete tu téměř vše, co na čínském Aliexpressu, ale můžete přitom platit PayPalem. Jenže pro mnohé je stále překážkou k nákupům absence češtiny. Proč na eBay stále není?

Že bude eBay dostupné v češtině se začalo šuškat už před deseti lety a v roce 2009 to přišlo. Web nabídl možnost přepnutí do češtiny, ceny se začaly ukazovat v korunách a záhy na to měl být do češtiny přeložen i PayPal. Jenže máme rok 2018 a v češtině nás neuvítá ani jedna ze služeb.

Původní překlad eBay z roku 2009 byl jen polovičatý. Přeloženy byly jednotlivé sekce portálu a prostě to, co provozuje samotný eBay. Jenže jednotlivé nabídky zůstávaly dál v angličtině, protože obchodníci pochopitelně do všech světových jazyků své nabídky nepřekládají. A tak byl překlad ve finále dosti matoucí. S novou verzí webu pak proto byla počeštěná stránka http://cz.ebay.com zrušena.

Nadále na eBay zůstává možnost zobrazit si ceny v českých korunách, jinak je služba v angličtině. Stejně tak to platí pro PayPal – podporována je česká měna, ale prostředí češtinu nezná (aktualizováno: přímo na webu přepnutí do češtiny chybí, ale pokud projdete procesem registrace, lze pak po přihlášení v nastavení účtu češtinu zapnout. Přeloženy jsou pak základní sekce služby).

Dočkáme se tedy někdy českého eBay? Pravděpodobně ne. Museli bychom být silný trh podobně jako třeba ten německý, kde je pod adresou eBay.de spousta nabídek v němčině. U nás by byl český eBay vedle Aukra a Bazošu jen na druhé koleji. Pro provozovatele to nedává smysl. A jak si už vyzkoušel, jen překlad samotné služby nestačí, česky musí být i jednotlivé nabídky, aby to aspoň nějaký smysl dávalo.

Jenže řešení to přece jen má. Současný web eBay je dobře strukturovaný a snadno si s ním poradí automatické překladače od Googlu či Microsoftu. Překlady nejsou ideální, ale pro tyto účely dostačují. Web se při překladu nijak nerozpadne, drží si strukturu a je nadále plně funkční.

Celým procesem se tedy dá projít celkem pohodlně i takto. Ideální k tomu je doplněk Překladač Google pro Chrome, který dokáže přepínat web do překladu a zpět, případně jen jednotlivá označená slova či odstavce. To se hodí, pokud anglicky trochu umíte. Podobně lze postupovat i u PayPalu, kterým se pak na eBay běžně platí.

Diskuze (14) Další článek: Miniaturní disk WD Black NVMe SSD se chlubí rychlostí čtení až 3,4 GB/s

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,