Microsoft | Web | Patenty | Pirátství

Dropbox a další čelí zajmu pirátů. Microsoft si proto nejspíše vede databázi sdílečů warezu

  • Hlavním zdrojem warezu zůstává BitTorrent a k tomu určená úložiště
  • Stále populárnější jsou ale i služby jako Dropbox a OneDrive
  • Microsoft v patentu vysvětluje, jak možná bojuje proti pirátům

K šíření warezu se dnes používá hromada cest od BitTorrentu po Ulož.to, nicméně velké popularity se v posledních letech dočkaly i webdisky Dropbox, Google Drive a OneDrive od Microsoftu. Není se čemu divit, všechny zmíněné služby totiž umožňují ukládání i velmi rozměrných souborů a jsou dostatečně rychlé, takže není žádný problém sdílet skrze některou z nich třeba i rozměrné MKV.

Ani jednomu z těchto hráčů se to ale samozřejmě nelíbí a proti warezu na svých serverech bojují jak pasivně, tak aktivně.

Oním pasivním bojem jsou smluvní podmínky, kde se u všech černé na bílém píše, že na podobné služby můžete v lepším případě ukládat jakýkoliv obsah, ale sdílet můžete výhradně jen ten legální, anebo je zakázáno ukládat jakýkoliv kontroverzní obsah, i kdybyste jej tam měli třeba jen pro vlastní potřebu.

Žádné nahotinky dětí

O tom jsme už ostatně na Živě.cz psali několikrát a s tím, že přísnější podmínky se týkají třeba Microsoftu, u jehož úložiště OneDrive se vedou letité spory, zdali soukromé a nikde nesdílené soubory i tak skenují softwaroví boti, kteří se pokoušejí hledat třeba dětskou pornografii.

V minulosti se totiž na internetech diskutovalo o případech, kdy Microsoft automaticky zablokoval úložiště nejednomu uživateli údajně proto, že se na něm ocitly fotografie nahých dětí, což je vysloveně zakázáno, i kdyby se jednalo o vaše vlastní ratolesti kdesi u rybníka.

Nutno ale podotknout, že se tuto příčinu a následek nikdy nepodařilo spolehlivě prokázat. Ostatně tehdy jsem sám na svůj OneDrive umístil tucty kontroverzního obrazového materiálu, nicméně ani po mnoha dlouhých měsících nedošlo k jakémukoliv omezení služby.

Sdílení je problém

Zveřejnění a sdílení takového obsahu je už ale úplně jiný příběh, což potvrdil i případ z Česka, kdy jeden z našich čtenářů přišel kvůli nahotinkám na Google Drive o celý účet včetně Gmailu, kontaktů, fotografií – prostě všeho a přes snahu kontaktovat Google a vše napravit musel začít úplně od nuly.

Přijít přitom v roce 2017 o takto důležitý účet, na který máte navázané třeba i nákupy aplikací a dalšího obsahu na Play Storu, je opravdu mnohem bolestivější než před deseti lety. Vždyť e-mailovou adresu dnes používáme i jako přihlašovací jméno na mnoha a mnoha dalších webech a internetových službách, podobná blokace má tedy efekt sněhové koule, která vás v extrémním případě doslova vymaže z internetu.

Hash odhalí warez

Jak Google, tak Dropbox nebo Microsoft porovnávají sdílené soubory s databází hlášeného warezu pomoci jejich kontrolních součtů (hashů). Pro jistotu jen připomenu, že takový hash je vlastně alfanumerický identifikátor, přičemž v ideálních podmínkách odpovídá každému balíku dat jiný a naprosto unikátní identifikátor.

Když tedy nahraji na Google Drive soubor bobik.zip, hashovací funkce pro něj vypočítá unikátní identifikátor, který by mohl vypadat třeba takto:

bb21158c733229347bd4e681891e213d94c685be

Pokud tento soubor budu sdílet dál, přičemž se přijde na to, že jsou jeho obsahem snímky Bobíka ze Čtyřlístku, ke kterému nemám práva, Google může zakázat jakékoliv další sdílení souborů s identickým identifikátorem a zároveň může potrestat všechny uživatele, kteří se toho dopustili.

Podobně to funguje i Dropboxu.

Microsoft si nejspíše vede databázi hříšníků

Čerstvě schválený americký patent nicméně dává tušit, jakým směrem se udá další boj proti warezu na těchto službách. Zaoceánský patentový úřad USPTO publikoval novou technologii s názvem Disabling prohibited content and identifying repeat offenders in service provider storage systems, jejímž autorem tým výzkumníků z Microsoftu, který ji načrtl už před dlouhými čtyřmi lety.

Jedná se o mechanizmus, který připomíná politiku „třikrát a dost“ známou třeba z Francie. Vraťme se tedy ke Čtyřlístku a Bobíkovi. Pokud by skutečný majitel práv nahlásil na stránkách Microsoftu nedovolené šíření jeho díla, Microsoft by takový soubor označil jako zakázaný (pomocí zmíněného hashování), čili by jej mohl případně i plošně zablokovat na všech účtech.

607351777
Microsoft si možná už dávno vede databázi hříšníků, nedávno totiž získal patent, ve kterém popisuje podobnou technologii

Zároveň by však začal mnohem pečlivěji sledovat moji aktivitu, a pokud bych nadále porušoval podmínky služby, zablokoval by mi účet. Lze předpokládat, že vzhledem k počtu uživatelů by se jednalo o plně, anebo alespoň částečně automatický systém, do kterého by lidský faktor vstupoval nejspíše až na konci.

Na závěr tedy nelze než zopakovat základní poučku. Pokud nechcete, aby si na vás podobný operátor vedl složku, nedělejte žádné lumpárny, ty totiž podobný vysoce automatizovaný systém dříve či později stejně odhalí. Anebo se na internetu neuzavírejte jen do jednoho ekosystému, aby případná blokace a ztráta účtu nebyla tak bolestivá.

Diskuze (29) Další článek: Chit: chemický bit umožňuje ukládání informací pomocí kapek

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,