DRM zvoní umíráček: už i Sony BMG nabídne svobodnou hudbu

Tak se zdá, že se rok 2008 stane rokem „svobodné“ hudby. V týdnu jsem psal bleskovku, že i vydavatelství Warner Music Group začne nabízet v americkém online obchodu s hudbou Amazon.com hudbu bez ochrany proti kopírování a bude tak následovat Universal Music Group a EMI. Nyní BusinessWeek přinesl zprávu, že i poslední z vydavatelských velikánů, tedy Sony BMG, nabídne hudbu bez ochrany DRM.

Oznámení Sony BMG nelze brát jako „setrvačný“ krok – když všichni, my musíme také. S nabídkou hudby bez ochrany DRM experimentuje půl roku. U umělců, jejichž prodeje nejsou nijak oslnivé zkouší, jak se projeví uvolnění prodeje skladeb bez ochrany. A zřejmě to funguje.

Zatím se ale neradujme, zprávy se zatím týkají jen amerického trhu. Zde je díky obrovské popularitě iPodů a online obchodu s hudbou iTunes Music Store nákup hudby na internetu velmi populární. A právě proti iTunes je zřejmě namířena současná aktivita vydavatelství. Volná hudba u konkurence by měla nalákat nové zákazníky, a to i mezi majiteli iPodů.

Apple ve svém iTunes nabízí také hudbu bez ochrany, a to z nabídky vydavatelství EMI. Volná hudba je však téměř o třetinu dražší oproti standardní nabídce s DRM ochranou. Podmínky stanovené ze strany Applu navíc nejsou pro vydavatelství zřejmě moc příznivé – jak jinak si vysvětlit, že EMI nebylo následováno dalšími vydavetelstvími, která se teď navíc s nabídkou volné hudby uchýlila ke konkurenci.

Osobně věřím, že stojíme na začátku přerodu. Ve vydavatelstvích už zřejmě pochopili, že žádná ochrana nebude nikdy dokonalá a kdo si chce hudbu zdarma stáhnout z internetu, tak si ji zkrátka stáhne. Vždy bude odkud stahovat. Ochrana proti kopírování pak akorát obtěžuje poctivé uživatele, kteří si hudbu legálně koupili. Pokud se „móda“ svobodné hudby ujme v Americe, předpokládám, že se zanedlouho dostane i k nám.

Diskuze (16) Další článek: Na téma: vše kolem databází

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,