Prohlížeče | Firefox | Microsoft Store

Do Microsoft Storu zamířil Firefox. Stáhnete ho jak ve Windows 11, tak ve Windows 10

Jednou z novinek v Microsoftu Storu, která se načasováním a marketingově pojí s vydáním Windows 11, jsou plnohodnotné webové prohlížeče. Lépe řečeno se jim otevřela cesta a je na výrobcích, jestli ji využijí. Dříve do katalogu směly jen nadstavby vykreslovacího jádra od Microsoftu, teď už takové omezení neplatí.

Firefox patří k prvním alternativním a plnohodnotným prohlížečům ve Storu. Z dosud zveřejněných prohlížečů má největší podíl. Dříve byly do katalogu zařazeny Opera a Yandex Browser.

Jedná se tedy skutečně o plnohodnotný Firefox se vším všudy, nejde o žádného chudého příbuzného. Instalace ze Storu má jednu nespornou výhodu, a sice Store se stará o aktualizace. V počítači tak neběží proces navíc. Ověřil jsem, že Firefox lze takto nainstalovat jak ve Windows 11, tak ve Windows 10.

Potenciálně problematický bod představuje nepořádek. I dnes ve Storu najdete řadu napodobenin aplikací a jiných pokusů, jak z vás vyloudit peníze. Buďte obezřetní a nenechte se okrást. Aspoň v tuto chvíli výsledky vyhledávání na prvním místě nabízí vždy pravý Firefox. Tohle ve Storu nebývalo standardem.

firefox microsoft store (3).pngFirefox ze Storu může běžet vedle toho získaného klasickou instalací

Mimochodem, Firefox ze Storu můžete provozovat vedle Firefoxu nainstalovaného klasicky přes stažený instalační program. Jedná se o vedlejší efekt, ale pro mnohé to může být snadná cesta, jak mít dva oddělené profily ve Firefoxu, byť je to cesta neúsporná. (Úsporná cesta vede přes vytvoření více profilů v rámci instalace a spouštění pomocí příslušného parametru.)

Zdroje: blog Opera Desktop | Microsoft Store via The Mozilla Blog

Diskuze (10) Další článek: OWC Accelsior 8M2: nejrychlejší SSD karta s kapacitou 64 TB zvládne až 26 GB/s

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,