Dítě narozené ve 21. týdnu těhotenství má už tři roky. A daří se mu skvěle!

Hlavní hrdinku následujícího vyprávění lze s klidem považovat za „zázračnou dívku“. Přestože se totiž narodila už ve 21. týdnu těhotenství, nezemřela. Pro srovnání, za předčasně narozené je považované takové dítě, která přijde na svět před 37. týdnem. Pokud porod proběhne před 22. týdnem, American Academy of Pediatrics ani nedoporučuje pokoušet se o resuscitaci.

V tomto případě se ale matka – Američanka jménem Courtney Stensrud – odmítla vzdát. „Když mě požádala, abychom pro její dceru udělali maximum, rozhodl jsem se pokračovat v intenzivní resuscitaci i když nebyl důvod věřit, že miminko přežije,“ zavzpomínal doktor Kaashif Ahmad z Methodist Children's Hospital, v níž se tato mimořádná událost odehrála.

Nemožné se stalo skutečností a novorozeně, které měřilo pouhých 26 centimetrů a vážilo 410 gramů, během několika minut změnilo barvu z modré na růžovou a začalo se pohybovat i dýchat. Následujících 52 dní musela být holčička připojena k plicnímu ventilátoru a vyživována enterálně. Nakonec ale všechno dobře dopadlo a po cca 4 měsících si jí rodiče mohli odvézt domů.

Z nového článku o tomto pozoruhodném případu plyne, že dívka je zcela normální – tedy podle Bayley Scales (škály používané k hodnocení kognitivního a motorického vývoje malých dětí).

Courtney nyní příběh své dcery všemožně šíří, aby dodala naději ostatním ženám, kterým hrozí předčasný porod. Ahmad však varuje před přehnanou extrapolací.

„Tu kauzu jsme zveřejnili, protože po resuscitaci se jí dařilo dobře, ale je možné, že je to jen výjimečná kauza a u jiných dětí bychom totéž očekávat neměli. Než budeme moci vyvodit nějaké závěry, musíme se dozvědět více,“ uvedl.

Zdroj: CNN

Diskuze (7) Další článek: HTC má nové brýle pro virtuální realitu Vive Focus. Fungují bez počítače i smartphonu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,