Deset největších IT událostí roku 2011

Loni jsme žili iPadem, vstupem Androidu do světa high-endových telefonů, Wikileaks a docházejícími IP adresami. Co bylo technologickým duchem doby letos?
Kapitoly článku

Během tohoto roku jsme na Živě.cz vydali tisíce článků a bleskovek. Každý příspěvek byl o něčem jiném, přesto je často spojovalo nějaké všeobjímající téma. Pokusili jsme se vybrat desítku největších událostí, o kterých jsme letos psali a kterými jsme žili.

Nevíme, která je z těchto událostí nejdůležitější – to ukáže až čas – a neseřadili jsme je ani podle jejich důležitosti. Poskládali jsme je spíše chronologicky tak, jak šla jedna vlna novinek za druhou. Možná si vzpomínáte ještě na něco potenciálně důležitějšího, co jsme opomenuli. V takovém případě se tedy se svým názorem i pojetím určitě podělte v diskuzi pod článkem.

Ale než začneme, ještě připomeneme, co podle nás bylo nejdůležitější v roce 2010.

Deset událostí roku 2010

  1. Fenomén Petr Hejl a Nový hledač
  2. Google a Čína
  3. Internet Explorer 9
  4. Hardwarová akcelerace webu
  5. Android
  6. Tablet, rozuměj iPad
  7. Chrome OS
  8. Wikileaks, Anonymous a kyberválka
  9. Slevománie v Česku
  10. IPv6

Tak a teď už na tu aktuální desítku pro rok 2011. Schválně si ji pak srovnejte s předchozím ročníkem.

1. Android 3 (a také 4)

Rok 2010 patřil iPadu a Applu, který dokázal nabídnout tablet v úplně nové podobě a s novým způsobem využití. Už to nebyl plnohodnotný počítač se stylusem, ale spíše relativně lehká a kompaktní placka s rychlým a jednoúčelovým mobilním systémem. IPad zůstal nejprodávanějším tabletem i letos, zároveň mu ale začala pomalu růst konkurence. Google představil upravený Android 3 Honeycomb a brzy se na trhu objevily první modely. Nejprve od Motoroly, později od Aceru a Asusu a nakonec do hry vstoupil také Samsung. Pokud byl na tomto trhu Apple ještě loni v podstatě monopolním hráčem, teď se musí naučit žít s dravou konkurencí. Zatím má pochopitelně obrovský náskok, ale to měl před třemi lety i iPhone.

Jedním z nejnovějších androidích tabletů je třeba Asus Transformer Prime

2. Tegra 2 (a také 3)

S androidími tablety a mobily souvisí i tříjádrový (2+1) čipset Tegra 2 od Nvidie. Výrobce jej představil už na loňském CESu v Las Vegas, do výroby a do skutečných produktů se ovšem Tegra 2 dostala až letos. Nvidia obsadila četné modely a výrobci tradičních armových procesorů jako Qualcomm, Samsung a TI se museli naučit žít s mediálně vděčnou konkurencí. A to není všechno. Jen co Nvidia představila druhou generaci Tegry, už se začalo mluvit o daleko výkonnějším pětijádrovém nástupci Kal-El (Tegra 3), který disponuje čtyřmi výpočetními jádry a jedním grafickým.

3. Windows 8

Další událostí letošního roku je samozřejmě Windows 8. Ještě není hotový, má před sebou obrovský kus cesty, ale mluvilo se o něm a psalo prakticky po celý rok. Hlavně kvůli jeho novému grafickému prostředí Metro, které by mělo doplňovat tradiční Aero ovládané myší a klávesnicí. Když se tedy z kraje podzimu Microsoft pochlubil s vývojářskou testovací verzí Developer Preview, ani se nikdo nedivil, že se do testu zapojily více než tři miliony zájemců. A to přitom máme ještě několik dlouhých měsíců do skutečné betaverze.

Windows 8 Developer Preview na běžném notebooku

4. Microsoft koupil Skype

Microsoft se v naší desítce vyskytne ještě několikrát, protože se letos skutečně snažil. A také utrácel, v květnu totiž vedení odkleplo akvizici roku – v nákupním košíku skončil populární IM a VoIP klient Skype, za který Microsoft zaplatil 8,5 miliard dolarů. V tuto chvíli ještě není úplně jasné, jakým způsobem Microsoft integruje Skype do svých stávajících systémů, potenciál je ale obrovský a to i díky rozsáhlé uživatelské základně, která může otevřít Microsoftu dvířka i na trhy, kde si není úplně jistý v kramflecích. Je to případ i malého Česka. Služby Windows Live se zde těší minoritní podpoře – Hotmail a Live Messenger tu skutečně nejsou samozřejmostí, Skype je ovšem stejně všudypřítomný jako ICQ. A to je obrovská příležitost.

5. Nokia + Microsoft = velká světová láska

A do třetice ještě jednou Microsoft. Když se fanoušci Nokie dozvěděli, že Symbianu zvoní hrana a legendární výrobce telefonů částečně přejde na platformu Windows Phone 7, mnozí div hromadně neskákali z radničních věží. Nokia se vytasila s plánem, že do konce roku uvede vlastní telefon s WP7 a ani v tom ji mnozí nevěřili. Nakonec se to povedlo. Že je to ve skutečnosti jen lehce upravený starší model? A koho to zajímá? Nokia ukázala, že je i po letech dostatečně flexibilní na to, aby otočila své myšlení o 180 stupňů, a teď už bude jen otázkou času, jestli tuto otočku dokáže marketingově prodat. Finská legenda si rozhodně zaslouží medaili za odvahu.

Nokia Lumia 800 – první finský telefon s Windows Phone 7

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,