Deset kotev, které táhnou Google ke dnu

Google je největší vyhledávač, autor úspěšného mobilního systému, webového prohlížeče a dalších služeb a aplikací. I jeho ale ke dnu táhnou potenciální kotvy. Vybrali jsme deset z nich.

Google za posledních patnáct let vytvořil standard moderního webového vyhledávače a získal si na svou stranu komunitu, jejíž přízeň by mu mohla závidět nejedna technologická firma. Google je vzorným příkladem společnosti, která se zrodila ze samotné podstaty světové sítě a stejně jako mladičký internet i ona funguje pořád tak nějak jinak, alternativně. Prostě je cool.

Nicméně ani Google není dokonalý a má své chyby. Není to cizí těleso z alternativního Vesmíru, ale přeci jen běžný byznys, který se musí potýkat s mnoha potenciálními riziky, překážkami a chybami. Surfař je zároveň stále rozmlsanější a zdaleka se už nespokojí s tím, co mu trh nabízel před několika málo lety.

Po roce tedy opět přichází čas na další kotevní článek. Dali jsme hlavy dohromady a našli deset potenciálních kotev, které táhnou Google ke dnu. Pokud objevíte další, podělte se s nimi nám i ostatním v diskuzi pod článkem. Jako vždy připomínám, že stojíme o jakýkoliv slušný a věcný komentář.

1. Bez garance

Když si koupíte počítač s OS X, desktop s linuxovou distribucí nebo třeba notebook s Windows, bude vám veškerý tento software a hardware sloužit tak dlouho, dokud se ho sami nezbavíte. Pokud máte CD-ROM s Windows 98, můžete ho nainstalovat i dnes po více než deseti letech. Jenže web se stále mění a to, co nabízejí firmy dnes, nemusí platit zítra.

bez garance.png
Web může být docela efemerní. To co platí dnes, nemusí platit zítra a Google na tom není jinak (výřez ze společných podmínek služeb Googlu)

Mohlo by se zdát, že Google toto díky své velikosti dělat nebude, jenže opak je pravdou. Za svůj korporátní život zrušil docela velkou hromadu služeb a aplikací včetně Knolu a iGoogle. Jelikož tyto služby nabízí Google povětšinou zdarma, negarantuje ve svých podmínkách prakticky nic a nikdo vám dnes tedy nezaručí, že své současné klíčové služby bude provozovat i za dvacet let. Význam internetu přitom nadále poroste a rušení služeb tak bude za nějaký ten rok ještě bolestivější než dnes.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,