Datové schránky zavedou funkční e-government, úřadům se ale prodraží

V červenci letošního roku spustí vláda společný projekt s Českou poštou – tzv. Datové schránky. Bude se jednat o nový elektronický komunikační kanál mezi úřady a právnickými osobami, systém ale budou moci při komunikaci s úřady využívat i fyzické osoby.

Zpráva od úřadu, která dorazí do vaší Datové schránky, bude mít stejnou právní moc jako dopis v obálce „s pruhem“. Zřízení Datové schránky je bezplatné, k odesílání zpráv ale budete potřebovat elektronický podpis.

Datové schránky by měly odstranit fronty z pošt a měly by také zamezit praxi, kdy si firmy dopis od úřadu nevyzvednou. Datové schránky budou muset od července používat povinně nejen firmy, ale i úřady pro svou vnitřní úřední komunikaci.

Datové schránky budou přístupné z internetu i pomocí informačních kiosků Czech POINT.

Potud tedy teorie, praxe se ale může během několika měsíců změnit, podle zpravodajského webu Aktuálně.cz totiž poslanci přichystali pozměňovací návrh zákona o archivnictví, do kterého mimo jiné přilepili větu „Orgány veřejné moci se podílejí na úhradě nákladů spojených s provozováním informačního systému datových schránek“.

Datové schránky by měly nejen zrychlit a zefektivnit výměnu informací mezi úřady, firmami i běžným smrtelníky, ale také ji zlevnit, doporučený dopis dnes totiž stojí 26 korun. Odeslání zprávy pomocí Datové schránky ale bude na začátku projektu libovolný úřad stát bezmála osmnáct korun a cena bude klesat teprve podle toho, jak se bude do systému zapojovat více a více úřadů a firem. Na stránkách Ministerstva vnitra ČR tak najdete tabulku, podle které cena odeslané zprávy klesne na necelých deset korun až poté, co bude skrze systém realizováno alespoň 123 milionů transakcí.

To samozřejmě nebude trvat příliš dlouho, pokud si ale představíte, že úřady budou muset používat Datové schránky i pro svou vlastní komunikaci, kde občas vystačí běžný bezplatný e-mail, jejich ekonomické nároky výrazně stoupnou a těžit z toho bude především Česká pošta, která bude celý systém realizovat.

Zdroj: Aktuálně

Diskuze (21) Další článek: Netbook českých Miss HP Mini 1100 dorazil na tuzemský trh

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,