Testy | Wi-Fi | D-Link

D-Link Covr: udělejte si bezdrátovou domácnost díky drátům ve zdi

  • Gigabitová páteř přes elektrické rozvody
  • Jednotná konfigurace pro všechny uzly
  • Nenahradí domácí router, pouze rozšíří pokrytí

V našem volném seriálu recenzí produktů pro Mesh Wi-Fi se dostáváme k neobvyklému kousku. D-Link Covr totiž není tradiční náhrada domácího routeru se sadou satelitních stanic. Místo toho využívá jako páteřní spoj síť přes elektrické vedení, tzv. Powerline nebo také standard Homeplug AV. Díky tomu řeší velký problém Mesh Wi-Fi, komunikujících výhradně bezdrátově. Covr nepotřebuje, aby jednotlivé uzly dokázaly přijímat svůj bezdrátový signál, dokážete propojit místa s Wi-Fi signálem i s hluchým prázdným prostorem mezi nimi.

D-Link Covr P2500

802.11ac Wave 2 MU-MIMO ● Powerline: až 1,3 Gb/s, 2,4 GHz: až 300 Mb/s, 5 GHz až 866 Mb/s, 3× Gb LAN ● rozměry: 14 × 6,8 × 4,7 cm ● spotřeba 12 W

5 900 Kč
COVR-P2502 (sada 2 adaptérů)

Covr ale současně není náhrada routeru. V USA se tedy prodává D-Link Covr ve tradiční variantě Wi-Fi routeru se satelitem, u nás ovšem koupíte jen powerline verzi. Tu tvoří dvě identické krabičky. Zapojíte je do zásuvek, spárujete a do jedné přivedete drátovou síť z routeru. Tato krabička se pak stane hlavním uzlem, který bude řídit další připojené krabičky.

Protože ale potřebujete přivést počítačovou síť drátem z routeru, nic zásadně neušetříte. Tak jako tak budete potřebovat router, ke kterému až dodatečně připojíte sadu Covr.

PC058304.JPGPC058306.JPGPC058307.JPGzasuvka.jpg
Dvě výklopné antény lze nastavit, součástí jsou 3 LAN konektory. Ve dvojzásuvce je už těsno

Instalace je snadná, ale kvůli velkým rozměrům Covr dokáže zakrýt i tradiční dvojzásuvku. Covr v horní zásuvce dovolí připojení jen úzké vidlice do dolní zásuvky. Se zahnutou vidlicí už dojde trochu k páčení.

Kompatibilita s jinými

Protože se ale používá standardní komunikace přes standard Homeplug, můžete Covr začlenit do sítě i s ostatními prvky jiných výrobců. Například k domácímu ADSL routeru od O2 ve sklepě dokoupíte obyčejný Powerline adaptér od Zyxelu a do zásuvek v obytné zóně pak připojíte jen Covr.

Do Covru nepřipojíte žádný kabel a k internetu se Covr připojí přes elektrické vedení. Tato varianta funguje, Wi-Fi je dostupné z obou uzlů, ale administrace přes webové rozhraní se nedokáže rozhodnout, co je ta hlavní a co ta pomocná krabička a tak se nedostanete k nastavení pomocné krabičky, jen ke globálnímu nastavení.

Nastavení Covr přes webovou administraci:

Ohledně nastavení ale toho stejně moc potřebovat nebudete. Protože jde z pohledu struktury sítě o přístupový bod nebo přepínač, nemůžete počítat s bohatými možnostmi řízení přístupu jednotlivých zařízení. Můžete limitovat přístup k Wi-Fi, podrobnější nastavení je ale třeba tak jako tak nastavovat na routeru, kterého se nezbavíte.

Náladový Powerline

Kvalita Powerline sítě se liší domácnost od domácnosti, je to zkrátka nutné vždy vyzkoušet v lokálních podmínkách a obecné testy se nedají aplikovat na konkrétní situace. Naštěstí ale dávno neplatí, že jednotlivé připojené krabičky musí být na stejné fázi. Stačí souběžné vedení v délce pár metrů a signál přeskočí. Krabičky by ale měly být přímo v zásuvce, zapojení do prodlužovacího kabelu sníží přenosové rychlosti.

Párování je sice náročnější a někdy se podaří jen na stejné fázi, později ale můžete spárované krabičky rozhodit po nemovitosti a jejich párování zůstane zachované.

Internet přes Powerline může mít problémy například s elektrickým podlahovým topením, velmi přísně oddělenými fázemi nebo dalšími místními specifiky. Pokud ale máte ověřenou funkční komunikaci přes Powerline, můžete zainvestovat i do dražšího řešení jako je testovaný Covr.

Router nenahradí, ale to někdy nevadí

Covr slibuje bezstarostný roaming, kdy můžete v bytě přecházet a vždy získáte ten nejlepší signál. Zkušební instalace ve starém domě s tlustými zdmi nebyla úplně bezstarostná. Mobil při přehrávání na několik sekund odpojil ze slabší WiFi, aby se připojil na novou. Jindy to ale fungovalo téměř okamžitě a například při sledování videa by to neměl být problém.

Na našem trhu se D-Link COVR-P2502 obsahující dvě krabičky prodává za necelých šest tisíc korun. Můžete případně dokupovat další a rozšiřovat si pokrytí. Sice jde o nejlevnější sadu pro Mesh Wi-Fi, protože ale tak jako tak budete potřebovat ještě hlavní router, moc neušetříte. Covr tak vnímám především jako řešení pro velmi specifické nasazení. Nejde o univerzální systém pro každého, ale pokud už máte doma zkušenosti s powerline adaptéry a chcete zasíťovat větší nemovitost s horším průnikem Wi-Fi mezi jednotlivými patry, nabízí se Covr jako zajímavé řešení. Oceníte ho i tam, kde router máte od poskytovatele internetu a případná Mesh Wi-Fi řešení by stejně musela tento router využívat.

Jaké Mesh Wi-Fi už jsme vyzkoušeli:

Diskuze (22) Další článek: V Play Storu už se objevují appky, které nemusíte instalovat. Rovnou je spustíte

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,