CyberLink vyrobil PowerDVD pro Windows 8. DVD ovšem nepřehraje

Windows 8 v základní verzi neumí přehrávat filmová DVD, leckterého uživatele současné RTM verze tedy mohla potěšit informace, že se na Windows Storu objevil PowerDVD od CyberLinku pro prostředí Metro.

Je to první ukázka podobné aplikace od zavedené značky. PowerDVD Mobile je zatím k dispozici pouze pro intelové procesory a na rozdíl od Windows RT by tedy mohl nabídnout pokročilé funkce. Tak tomu ale bohužel není a program, který stojí 300 korun, nepřehraje dokonce ani to filmové DVD, přestože si podvodně v názvu drží značku „PowerDVD“.

powerdvd mobile windows store.png  powerdvd mobile pro windows 8.png
PowerDVD Mobile pro Windows 8 stojí 300 korun, filmová DVD nicméně nenajde

Přehraje pouze lokální podporované formáty, videa z DLNA úložišť a z Facebooku či YouTube. To samé platí o fotkách a muzice.

Metro pro Windows RT není Metro pro x86 Windows

V této souvislosti stojí za to připomenout kruciální rozdíl mezi aplikací pro čisté Metro a „Metro-style“ programem. Tablet s Windows RT spustí pouze ty aplikace třetí strany, které jsou postavené výhradně na platformě WinRT. Co programátorovi dovolí WinRT, to může použít. Nic jiného. Jenže na x86 Windows to neplatí a i Microsoft zde mluví spíše o „Metro-style“ programech.

Prostředí Metro vypadá úplně identicky, stejně tak aplikace, ale ty už mohou jít mnohem hlouběji do systému. Krásným příkladem je třeba Chrome pro Metro, který je součástí vývojových verzí z kanálu Dev. Tento Chrome pro Metro (ale jen to intelové) totiž bez problému podporuje třeba Flash Player, což by bylo na tabletu s Windows RT poněkud složité.

powerdvd mobile pro windows 8 a youtube.png  powerdvd mobile pro windows 8 a youtube.png
PowerDVD Mobile umí přehrávat videa z YouTube a FB, tím ale v roce 2012 neoslní

Jelikož je PowerDVD pouze pro architekturu x86 a nikoliv ARM (tedy Windows RT), i on by mohl použít vlastní MPEG-2 dekodér pro filmová DVD. Přesto se však nic podobného nekoná a po vložení filmového DVD do mechaniky PowerDVD Mobile žádné médium nenajde.

Diskuze (25) Další článek: Microsoft: Děravý Internet Explorer opravíme zítra, teď tu máte FixIt

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,