ČTÚ má mapu mobilního internetu. Podívejte se, kde chytnete jaké LTE

Každý z trojice síťových mobilních operátorů má na webu vlastní mapu pokrytí. Svoji interaktivní mapu teď přidává také ČTÚ, najdete ji na adrese LTE.CTU.cz. Motivem pro její zřízení je veřejná kontrola dodržování rozvojových kritérií loňské aukce. Najdeme zde tedy LTE postavené na vydražených frekvencích (800, 1800 a 2600 MHz) plus 3G v pásmu 2100 MHz, které je podle podmínek aukce možné do kritérií započítávat po dobu pěti let.

Pokud jste tedy čekali službu pro objektivní srovnání pokrytí signálem rychlého mobilního internetu, budu vás muset zklamat. Na mapě chybí aktuálně budovaná LTE síť Vodafonu, protože se staví na nedražené frekvenci 900 MHz. Co se týče části sítě sdílené mezi O2 a T-Mobilem, aplikace nerozlišuje, jestli je příslušná infrastruktura sdílená nebo vyhrazená. Jinými slovy, sdílené BTS si do pokrytí započítají oba dotčení operátoři.

01.jpg02.jpg
Součástí webu jsou také tabulky s vyjádřením procentuálního pokrytí obyvatelstva v jednotlivých krajích, okresech a obcích ČR. Data jsou aktualizována na základě měsíčních reportů, které úřadu zasílají operátoři.
03.jpg
Vedle dnes oznámené služby je na portálu http://start-lte.ctu.cz možné sledovat mapu se základnovými stanicemi ve zkušebním provozu v pásmu 800 MHz. Podrobnosti najdete zde.
Diskuze (4) Další článek: Vlastní „selfie“ obličej už můžete mít i na opečeném toustu

Témata článku: , , , , , , ,