Technologie | Windows 10 | IoT

Cortana bude součástí Windows 10 IoT. Jestli ale bude někdy i v češtině, asi neví ani v Redmondu

Microsoft na rozdíl od Googlu nebo Amazonu sice nemá vlastního domácího asistenta v podobě komerčního produktu jako Amazon Echo a Google Home, nicméně má ambice dostat Cortanu do chytré domácnosti zítřka skrze Windows.

Před pár dny jsme psali o tom, že zvažuje vytvořit chytrou pohotovostní obrazovku pro běžná desktopová Windows, na které by se nezobrazovalo jen přihlašovací pole, ale ovládla by ji právě i hlasová asistentka a jakási chytrá nástěnka s upomínkami.

Teď se zdá, že půjde Redmond ještě dál a Cortanu nabídne jako přirozenou součást Windows 10 IoT – tedy Windows pro elektroniku. Windows IoT je principiálním pokračovatelem Windows CE, které sice před lety vládly hromadně zařízení od průmyslových strojů po bankomaty, v IoT dneška se však zatím mnohem více daří tvárnými linuxovým a unixovým distribucím a systémům postaveným na linuxovém jádře.

117606295
Cortana by se měla dle uniklých vizualizací dostat do Windows 10 IoT v rámci velkého upgradu na počátku příštího roku

Cortana bude tedy dalším lákadlem Microsoftu pro výrobce, kteří by chtěli třeba do chytré ledničky namontovat třeba Windows.

Celé to má samozřejmě jeden kritický háček. Microsoft vyvíjí Cortanu už nějaký rok, stále se však jedná především o americký systém, jehož další jazykové mutace jsou jen ve fázi zkušebních verzí – o malých trzích včetně České republiky ani nemluvě.

Pokud bychom jeho vývoj srovnali s konkurencí, v česku se nejspíše Cortany dočkáme až za dlouhé roky – pokud vůbec. Vždyť hlasové diktování v češtině třeba na Androidu funguje již také hromadu let, nicméně plnohodnotnější chytré povely a pokládání sémantických dotazů („Ok, Google, vzbuď mě zítra v sedm hodin“ aj.) dorazilo na českou verzi mobilního systému až v poslední době.

Je tedy otázkou, jestli bude Cortana ještě někoho zajímat, pokud ji Microsoft na většinu trhů uvede třeba až za pět, deset let.

Diskuze (8) Další článek: Microsoft: řadě Surface se enormně daří, uživatelé přecházejí z Macbooků Pro

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,