Connectify: Udělejte si z počítače Wi-Fi hotspot

Wi-Fi hotspot dnes ze sebe umí udělat kdejaký chytrý telefon. A zvládne to samozřejmě i počítač. Pokud používáte Windows 7, stačí si doinstalovat drobný klient Connectify.

Ty nejvybavenější chytré mobilní telefony lze dnes proměnit v Ad-hoc hotspoty. Snadno je pak můžete použít jako vysílač Wi-Fi signálu a přípojný bod až pro několik počítačů. Když to umí maličký mobil, nabízí se samozřejmě otázka, jestli to zvládne i běžný počítač s dospělým systémem. Samozřejmě ano, většina nových Wi-Fi karet a prakticky všechny v současných noteboocích totiž umí pracovat v režimu Access Point, kdy se promění v bezdrátový router.

Mohlo by vás také zajímat:

Access point z počítače na pár kliků myšákem

Connectify je program určený pro Windows 7, kde se do práce zapojí ještě síťový subsystém Microsoft Virtual WiFi Miniport Adapter. Každý notebook, který je vybavený samolepkou Windows 7, obsahuje certifikovanou bezdrátovou síťovou kartu, která zvládne AP připojení, poradí si s ní ale i mnohé starší kousky.

hotspot.png

Oproti většině mobilů s Ad-hoc režimem je tu jedna velká výhoda. Síťové karty, které podporují režim AP, totiž nebudou sebe samy blokovat pouze pro bezdrátový router, klidně budete moci skrze vlastní hotspot sdílet jiné W-Fi připojení. Typickým příkladem tak může být třeba nějaký venkovní přípojný bod některého z operátorů. Na svém notebooku se k němu připojíte, zaplatíte a skrze stejnou „síťovku“ a program Connectify vytvoříte hotspot, na který se už připojí ostatní.

Připojíte všechna zařízení

Tak a teď už praxe. Po nainstalování programu Connectify a příslušného ovladače doporučuji provést restart počítače a případně na chvíli vypnout systémový firewall, nebo na něm povolit komunikaci skrze hotspot.

A pak už stačí váš vlastní přípojný bod nastavit. Použít můžete buď klasický průvodce krok za krokem, nebo se podívejte do oznamovací oblasti, kde byste měli najít novou ikonu bezdrátového vysílače. Když na ní klepnete, otevře se ovládací panel, kde vyberete SSID (název sítě), WPA2/PSK heslo (nezabezpečenou síť vám bohužel program spustit nedovolí) a režim. Pokud síťová karta podporuje Access Point, vyberte ho, pokud jen Ad-hoc, budete moci sdílet jen konektivitu z drátového ethernetu, nebo druhé bezdrátové karty.

connectify1.png connectify2.png connectify3.png
Průvodce nastavením Wi-Fi hotspotu

Nejdůležitější bude tlačítko Start Hotspot. Spouštění trvá několik sekund a v panelu budete informováni o připojených klientech. Každého můžete ručně odpojit (prostě mu dáte ban), případně i procházet jeho sdílené složky.

Funguje i jako lokální router

Podstatné je také to, že Connectify lze použít nejen pro sdílení internetu, ale i jako lokální router, kdy budete sdílet pouze místní síť třeba pro přenos souborů z jednoho počítače do druhého.

connectify.png connectify.png connectify.png
Ovládací panel Connectify v praxi: všimněte si připojených zařízení a jejich rozlišení podle ikon

Connectify funguje, budete k němu ale potřebovat Windows 7. U každého připojeného zařízení se také zobrazí odpovídající ikona, takže poznáte, jestli je na vás připojený třeba majitel iPhonu nebo Nokie. Autor programu se zároveň nikde nepochlubil, jestli existuje nějaké omezení na maximální počet připojených klientů – zdá se, že to nechal čistě na ovladači a Windows 7. Bez problému ale zapojíte celou kancelář s pěti počítači.

connectify.png
Přístup k menu nabízí i možnost USB WPS nastavení
Konfigurace se ulží na klíčenku, kterou zapojíte do zařízení s podporou WPS,
které se následně autmaticky nakonfiguruje

Pokud se tedy dostanete na místo, kde bude k dispozici jen jedna ethernetová přípojka, snadno můžete bezdrátově rozšířit signál. Vystačíte si notebookem, který nabídne vyšší standard než hotspot v některém z chytrých telefonů.

stáhnout program Connectify 2.1.0.16426 Licence: freeware, 1,4 MB
Autor: Connectify
Web programu: www.connectify.me


Mohlo by vás také zajímat:

Diskuze (24) Další článek: Ohlasy ze světa: Pentium 4 proti Atomu, který je lepší?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,