Co právě používám: Karel Javůrek

V pátém díle našeho seriálu se představí „technologický“ Karel Javůrek a jeho elektronická a softwarová výbava, kterou používá nejen v práci, ale i ve volném čase.

Redakcí nám prochází spousta zajímavého hardwaru, používáme různé programy a webové služby, vše si můžeme a leckdy musíme vyzkoušet. Možná by proto mohlo být pro vás zajímavé a inspirativní, co jsme si nakonec vybrali k běžnému používání a jak jsme spokojeni. Minule se se svým softwarem i hardwarem pochlubili David Polesný a Jakub Čížek, Honza Sedlák, Tomáš Holčík a dnes na řadu přichází i Karel Javůrek.

Kdo jsem

Pro Živě.cz jsem začal psát externě jako mladý student už v roce 2005, takřka výhradně ohledně počítačového hardwaru. Moje zájmy se ale postupně rozšiřovaly i do dalších oblastí, v posledních letech jsou to nejen technologie obecně, o kterých píšu i do tištěného Computeru, ale i různé oblasti vědy. Od nejmenších atomů, přes buňky, mozek až po celý vesmír. Od minulého roku proto píšu i pro virtuálně znovuzrozené VTM.cz. Jako externista pracuji především z domova, svůj pracovní čas trávím také na internetových projektech a startupech. Technologický přehled je tak pro mě zcela zásadní. Můj Twitter účet je @imatrix.

Jaký právě používám počítač

Doma používám především klasický desktopový počítač, který se mi zatím stále daří každý rok úspěšně upgradovat stylem – prodat zavčas staré a za malý příplatek koupit nové (rychlejší, úspornější). Počítačová konfigurace tak nyní obsahuje čtyřjádrový procesor Sandy Bridge, 60GB SSD pro hlavní operační systém Windows 7 Home Premium 64bit a nejdůležitější programy (stále přibližně 30 GB volných), 8 GB operační paměti a dva větší 2TB disky pro zálohu „kvalitních“ filmů a seriálů ve vysokém rozlišení.

kutloch.JPG 
Hlavní domácí pracoviště

Protože píšu o hardwaru, trochu to ještě rozepíšu. Období přetaktování a dosáhnutí co nejvyšší frekvence už mám dávno za sebou, nyní už se soustředím hlavně na co nejmenší hluk a spotřebu. Chladič na procesoru je sice starý, ale stále vynikající Thermalright Ultra-120 eXtreme (pro LGA 1155 lze koupit i redukci), který doplňuje zpomalený a neslyšitelný ventilátor Noctua (i ve zdroji). Mám zapnuté všechny dostupné šetřící technologie.

logis510.jpg

Používám jeden levný 24" monitor od BenQ G2420HDBL s rozlišením 1 920 × 1 080, který však již disponuje LED podsvícením. I přes jeho rozměry je tak spotřeba při průměrném jasu pod 20 wattů. Hodně píšu, po různých kombinacích setů od Logitechu jsem zatím zůstal věrný klávesnici ze setu Logitech S510 a z Revolution myši jsem přešel na jednoduchou a malou „noname“, která je ale přesná. Vysoký zdvih mi ale začíná trochu vadit, takže uvažuji o drátové klávesnici od Applu, bezdrátová se bohužel prodává pouze bez numerického bloku. K novému VDSL modemu se připojuji přes USB WiFi TP-LINK TL-WN727N lite.

Pro mobilní kancelář byla hlavním kritériem výdrž, malé rozměry a nízká hmotnost, vlastním tedy atomový netbook Asus Eee PC 1005PE Seadhell, který při používání skutečně vydrží přibližně 9-10 hodin (výrobce uvádí až 14 hodin). S operačním systémem Windows 7 Starter je bohužel základních 1 GB paměti málo, měnil jsem za větší s kapacitou 2 GB. Pro internet ve vlaku používám WiFi hotspot z mobilního přístroje.

YxfBsgQ5Rh2h10SY_500.jpg

Pro přehrávání filmů mám počítač spojený 10m HDMI kabelem k LCD televizi, stejně tak šestikanálový zvuk přes tři 3,5mm prodlužovací kabely do stařičkých reproduktorů Genius SW-5.1 Home Theater. Na stole mám pouze malé 2.1 reproduktory Logitech LS21.

A když už jsme u hardwaru

  • Výkon: až 100 miliard neuronů (600 nm), stovky trilionů synapsí
  • Paměť: přibližně petabajty
  • Výdrž, doba nabíjení: 16 hodin, 8 hodin
  • Rozměry, hmotnost: 183 cm, 75 kg
  • Teplota v klidu: 37 stupňů
  • Výbava: standardní Homo Sapiens Sapiens
  • Spotřeba: 2+ litry vody, další látky v jídle
  • Doba od spuštění: 27 let
  • Předpokládaná doba funkčnosti: 70+ let
  • Cena, záruka: zatím neoznámena, bez záruky

Jaký používám software a webové služby

Pro psaní používám takřka pouze Word z Office 2010. Nejdůležitějším programem je ale pochopitelně synchronizovaný internetový prohlížeč Chrome od Googlu (rozšíření Better Gmail, Clickable Links, FastestChrome, FreshStart, Rychlé přemístění Google, SmoothScroll, Kontrola e-mailu Google, SmartVideo For YouTube), Internet Explorer 9 jsem ale nucen občas použít. Snažím se používat základní aplikace systému – Malování, Microsoft Picture Manager (Office) a podobně. Pro synchronizaci a zálohu důležitých souborů mezi notebookem i mobilním telefonem používám Dropbox, pro tisk PDF Bullzip PDF Printer, čtení pak Foxit Reader (nebo integrovaný v Chromu). Filmy přehrávám v 64bitové a pokud možno aktuální verzi Media Player Classic – Home Cinema, hudbu pak ve Windows Media Playeru, na Groovesharku nebo na telefonu. Neobejdu se bez Total Commanderu a jeho několika pluginů, mám rád univerzální aplikace, které zvládnou spoustu funkcí. Fakturuji přes Aladdin, samozřejmě na vzdálený server, takže odkudkoli.

plocha.jpg

Pro sociální sítě (především Twitter), používám Tweetdeck a pro rychlou komunikaci přes GTalk pak synchronizovaný Trillian, který mám i v mobilním zařízení a vlastně většinu komunikace provádím v rámci dat. Facebook mě příliš nezasáhl. Jako bezpečnostní pojistku mám antivirus, o kterém ani nevím - Microsoft Security Essentials.

Miniaplikace na ploše - Gmail Counter, All Cpu Meter, Network Meter, App Launcher a Digital Dutch.

Webové služby v cloudu mají jasné výhody, využívám Google Docs pro sdílené dokumenty, Gmail pro email a pro správu projektů a komunikaci v týmu pak Teamwork.

Jaký mobilní přístroj?

Před několika lety jsem si prošel nepoužitelným terorem Windows Mobile zařízeních od HTC, po první zkušenosti s iPhone 3G už bych neměnil. Nyní mám iPhone 4 32 GB, který mi nahradil nejen fotoaparát, ale i HD videokameru, kterou jsem ještě před rokem kupoval za několik tisíc korun. Má dokonce lepší obraz i možnost ručního ostření.

iphone.jpg

Iphone používám především na poštu (IMAP) a synchronizovaný kalendář/kontakty (Google), prohlížení webu a obecnou práci s informacemi kdykoli je čas. Na hlavní obrazovce mám asi nejpřesnější lokální počasí Weather Pro, Evernote pro rychlé poznámky s uložením v cloudu, hudební iPod (standardní sluchátka Apple), zmíněný Trillian a Mobile Mouse pro ovládání počítače virtuálním touchpadem při sledování na velkém LCD.

IMG_1369.jpg

Pro sledování a statistiku běhání a dalšího pohybu mám Runkeeper, efektivní kalendář zastává Calvetica s přehledem na zamykací obrazovce pomocí LockCalendar (v současnosti jediný důvod pro Jailbreak). Mobilní zařízení často používám jako WiFi hotspot. Samozřejmostí je navigace (Navigon) nebo Skype. Na hry už nemám moc čas, ale dobré logické se jednou za čas nedá odolat.

Protože preferuji spíše univerzální zařízení, neuvažuji o elektronické čtečce knih, ale spíše o iPadu 2. Ten bych využil především na čtení knih (Stanza) a všech informací, vyřizování emailů a podobně.

Co do budoucna?

Láká mě kompletní platforma Apple, především z důvodu promyšlených postupů v systému, programech a kvalitních zařízení. Kombinace MacBooku Air (možná až další se Sandy Bridge a výdrží 10 hodin), Macu, Time Machine a dalších zařízení zní slibně, vyžaduje to ale čas na přeučení, i když většina aplikací co používám, již běží v prohlížeči. Pomocí virtualizace lze navíc i pohodlně pracovat s Windows. Takže pravděpodobně jednou se tak stane.

Diskuze (45) Další článek: YouTube Live: sledujte zítřejší natáčení Týdne Živě živě

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,