Co právě používám: Jakub Čížek

Jestli jste zvědaví, nebo se jen rádi necháte inspirovat, mohlo by se vám zalíbit, že na sebe něco práskneme – jako druhý prozradí Jakub Čížek, co používá a proč.

Redakcí nám prochází spousta zajímavého hardwaru, používáme různé programy a webové služby, vše si můžeme a leckdy musíme vyzkoušet. Možná by proto mohlo být pro vás zajímavé a inspirativní, co jsme si nakonec vybrali k běžnému používání a jak jsme spokojeni. Minulý pátek se se svým softwarem i hardwarem pochlubil David Polesný, dnes na řadu přichází Jakub Čížek.

ja.pngKdo jsem

V redakci Živě.cz zabírám místo od prosince 2007, přičemž se zajímám výhradně o software, webové služby, vývoj a internet jako takový. Recenzi grafické karty nečekejte – tady budu něco vědět pouze o tom nejmenším hardwaru, tedy o kapesních počítačích, tabletech a chytrých telefonech, a pak o tom největším, tedy o superpočítačích, které mě odjakživa fascinují svým neskutečným organismem.

Jaký právě používám počítač

Stejně jako David pracuji na notebooku Dell Latitude E5410. Nemohu napsat, že bych z něj byl doslova unešený, ale vnímám ho jako pracovní nástroj, čtečku e-mailů a textový editor, který mi vybral zaměstnavatel.

Pracovní počítač zapojený v doméně a s přísnějšími pravidly nemohu používat pro náročnější testy, vývoj, virtualizaci a permanentní rušení a zakládání diskových oddílů pro nejrůznější testovací linuxové distribuce, doma mám tedy ještě druhý (a poněkud svobodnější) pracovní notebook Acer Aspire TimelineX 3820TG. S tímto kouskem mě potkáte třeba na tiskových konferencích a nejrůznějších akcích, je to totiž můj cestovní kolega – aktuálně polepený samolepkami nejrůznějších IT firem.

pracovni notebook.png
Můj pracovní stůl. notebook Dell Latitude, FSC LCD panel, sluchátka Sennheiser s tunignem a mně
nejdražší konzervativní klávesnice Dell

Oba kousky pohání Core i5, Aceru pak pomáhá ještě dedikovaná grafika. V práci mám Windows 7 Professional 32bit, doma Windows 7 Home Premium 64bit a Ubuntu 11.04. Ubuntu bylo prakticky od svého vzniku mým hlavním domácím systémem (postupně nahradilo Red Hat, Fedoru a Gentoo), dnes ale z profesních důvodů volím Windows a linuxovou distribuci držím na dualbootu spíše proto, abych nevyšel ze cviku.

Jaké právě používám příslušenství k počítači

Zde asi mnohé zklamu. Můj vztah k příslušenství není chladný, ale spíše spotřební. Jsem v tomto směru spíše konzervativní, takže i když mi kolegové mnohokrát nabízeli lepší myšáky s futuristickou ergonomií, přesto mám na stole tu nejjednodušší bezdrátovou myš Wireless Mouse 1000 od Microsoftu s klasickým konzervativním designem (díky Dušane). Na psaní a klepání mi slouží stárnoucí kancelářská QWERTY klávesnice Dell. Nemá žádná multimediální tlačítka a podobné nesmysly, nemá skutečně nic extra, za to má ale příjemně vysoké klávesy a to já rád. Výborně se mi na ní píše a stejnou klávesnici mám i doma.

dell usb klavesnice.png
Potřebuji strohé klávesnice s vysokými klávesami – na ničem jiném neumím psát

Ačkoliv posledních osm let nepracuji na desktopu, notebook musím vedle klávesnice a myši obalit i monitorem. V kanceláři na mě svítí 22” TN LCD panel FSC Scaleoview H22-1W, doma pak další dvaadvacítka nejisté značky. Koupil jsem ji v roce 2007 v jistém supermarketu při cestě z práce, jelikož mi předchozí displej vypověděl službu. Přestože to bylo jen dočasné řešení, monitor zvesela svítí dodnes a já jednoduše nemám tu drzost říci mu definitivně sbohem. Příklad si ze mě neberte.

Jaký právě používám software na své nejčastější úkony

Vedle Windows a Ubuntu žiji s Office 2007 (práce) a 2010 (domov). Opět se mohu poohlédnout do minulosti, kdy mi bohatě stačil OpenOffice.org, který jsem používal ještě od dob Sun StarOffice. Jelikož ale nejsem vystudovaný češtinář, potřebuji ke svému redaktorskému životu Office a jeho inteligentní gramatiku, která občas a správně doplní i chybějící interpunkci. Jako většina firem máme groupwarový systém Microsoft Exchange 2007. Používám z něho ale pouze poštovní část a Outlook. Kontakty a kalendářová data mi spravuje Google, který je docela často spolehlivější než firemní server. Surfuji v Chromu a IE9, který používám pro přístup do naší administrace a na Outlook Web Access.

desktop.png
Můj pracovní desktop – ten domácí ale vypadá trochu jinak, má jinou tapetu a nepoužívám na něm Bins

Mými souputníky na každém počítači jsou také vývojová prostředí Eclipse a Microsoft Visual C# Express, textový editor PSPad, Dropbox, Spoon, KMPlayer, vektorové kreslítko Inkscape, Zoner Photo Studio, pracovní Camtasia a Microsoft Expression Encoder 4, ve kterých natáčím screencasty. Dalé můj disk vytěžuje Adobe Premiere Elements, testovací Premiere Pro CS5 a Photoshop (oba doma), Virtual CloneDrive pro připojování ISO obrazů a Sun VirtualBox pro virtualizaci. Pro instant messaging jsem deset let používal ICQ. Po příchodu na Živě.cz už ale nebyl čas provozovat bezcílné diskuze s hromadou pochybných známých, které jsem v životě neviděl, přestoupil jsem tedy na Windows Live Messenger, který sloužil jako náš vnitropodnikový komunikátor pouze „pro vyvolené“. Dnes kvůli nativní aplikaci v Androidu používám GTalk a počet kontaktů se snažím držet maximálně na dvaceti.

Na domácím počítači mi běží ještě Apache, MySQL a PHP. Jazyk PHP přitom nepoužívám ani tak k nějakému aktivnímu vývoji konkrétního projektu, jako spíše pro každodenní skriptování, složitější matematické výpočty a další úlohy a experimenty (například výpočty nad daty z GPS po týdenním lyžování aj.). Z her se na domácím notebooku našlo místo pro Diablo 2 LOD a Red Alert 2. Nepřestávají mě bavit ani po deseti letech, i když programování bezúčelných blbinek je větší zábava. Jsem vážně konzerva.

Jaké právě používám webové služby

Nejraději používám ty služby, které si sám napíšu. U některých to ale nejde. V podstatě se to týče snad všech služeb Googlu (od Gmailu po Google Maps), dále Twitteru a Facebooku, který ovšem používám jen proto, že na něm máme redakční stránku. Občas si pustím muziku z Groovesharku, podívám se do své historie na Google Web History, kouknu na polohu známých na Latitude, pokouším se naučit používat Greplin a všechny kilometry ujeté na kole zaznamenává RunKeeper. Je toho mnoho, nicméně žádnou extrémní exotiku (to X není překlep, vážně tam nepatří R) v historii také nenajdu.

runkeeper.png  web history.png
Do práce jezdím na kole a jsem GPS puntičkář, chci mít tedy vše zaměřené
Google Web History o mně ví vlastně vše; používám ho v extrémních případech místo oblíbených záložek

Jaký právě používám telefon, či jiné mobilní hračky

Už něco přes rok nosím v kapse Google Nexus One s 16GB SDHC kartou Kingston. Jsem spokojený, teflonem pokryté kovové tělo totiž vypadá stále jako zamlada, pouze nitro se změnilo. Namísto oficiální ROM používám CyanogenMod 7.x založený na Androidu 2.3. Čas od času mi také pánové z Mobilit, Mobilmanie a Computeru zapůjčí nějakou další androidí hračku, takže v podstatě střídám telefony několikrát ročně. Nexus je ale jakási konstanta a jistota.

nexus one.png
Dle mnohých je to šedá nevýrazná myš, v tom se mi ale právě líbí. Kov, guma, sklo a teflon jsou trvanlivější než všudypřítomné stříbrné plastové lemování, které si dnes neodpustí snad každý druhý výrobce

Jaké používám mobilní aplikace

Jelikož používám Android, neobejdu se bez desktopu Launcher Pro Plus, twitterového klientu Plume Premium, přehrávače desktopového videa VPlayer (DivX, Xvid, MKV, všechny možné titulky, webové streamy aj.), bez už zmíněného klientu RunKeeper pro GPS záznam a analýzu cyklovýletů, kamery Camera 360 Ultimate, správce ES File Explorer pro orientaci na SD kartě, geolokační hry Foursquare, rychlého sdílení dat s PC Dropbox, nástroje ChromeMarks pro synchronizaci záložek z desktopového Chromu, meteorologického radaru Meteor, hudebního přehrávače PlayerPro, neobejdu se bez Pubtranu pro vyhledávání spojů, Smartmaps, Mobisle Notes, Locusu, Smart Keyboard PRO kvůli samostatným klávesám s diakritikou a bez dalších dvaceti aplikací, které si zrovna nemohu vybavit.

Toť vše.

Diskuze (77) Další článek: Telefónica O2 vydělává méně než loni, za tři měsíce „jen“ 1,74 miliardy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,