E-shopy | PayPal | Peníze

Co je to PayPal: Jak funguje bezpečné placení na internetu

  • PayPal je platební metoda, díky které můžete bezpečně platit na internetu
  • Hodit se bude zejména při nákupech v zahraničí
  • Podpora PayPalu se rozšiřuje i po českých e-shopech

Na internetu se dá platit mnoha způsoby. Běžné je placení platební kartou, ale existují i bezpečnější metody vytvořené cíleně pro platby na internetu. Nejrozšířenější z nich je PayPal.

Co je PayPal

PayPal je internetový platební systém. Umožňuje platit na internetu nebo posílat peníze mezi uživateli služby. Každý uživatel PayPalu má svůj účet, do kterého se přihlašuje podobně jako do internetového bankovnictví. Přihlašovacími údaji se pak také potvrzují platby v e-shopech.

V rámci účtu ve službě PayPal můžete mít uloženy peníze, které si na účet sami pošlete, nebo vám je pošle někdo z jiného PayPal účtu. Když PayPal provážete skrze platební kartu se svým běžným bankovním účtem, můžete peníze snadno převádět oběma směry.

Jak založit účet PayPal

1) Běžte na stránky www.paypal.com
2) Zaregistrujte si běžný osobní účet
3) Přihlaste se do svého nového účtu
4) Zaregistrujte si platební kartu
5) Nechte PayPal ověřit vaši kartu stržením drobné částky
6) Ve svém bankovnictví u této platby najdete kód, který následně zadáte v účtu PayPalu

Nyní můžete začít platit PayPalem. Ověřovací částku vám PayPal odečte z prvního nákupu.

PayPal rovněž můžete používat bez toho, aniž byste si na účet posílali nějaké peníze předem. Stačí propojení s kartou.

Jakmile totiž máte PayPal provázaný se svou platební kartou, můžete na internetu platit PayPalem, a ten už se pak postará o to, aby vám z karty odešel k obchodníkovi požadovaný obnos peněz.

Pro české uživatele je výhodou, že PayPal podporuje českou korunu. Máte tedy přehled v korunách a při platbě se částka automaticky přepočítá podle aktuálního kurzu. Nevýhodou však je, že ani po letech se PayPal stále nedočkal české lokalizace uživatelského prostředí. Registraci proto musíte vyřídit skrze formulář v angličtině.

Tip: I přes podporu české koruny ale doporučujeme provádět zahraniční platby v originální měně. Vaše banka bude mít pro výměnu mnohem výhodnější kurz.

Proč používat PayPal

PayPal je tedy takový prostředník mezi internetovým obchodníkem a bankou. A to má bezpečnostní výhodu pro obě strany. Abyste mohli PayPalem platit, musí PayPal obchodníkovi ručit za to, že máte na zaplacení. Tzn. že máte dostatečně vysoký obnos na účtu PayPalu anebo navázanou funkční platební kartu (při registraci nové karty si PayPal totiž ověří její platnost tím, že vám z karty strhne drobnou částku, kterou vám následně vrátí).

Především je ale PayPal skvělým bezpečnostním prvkem pro uživatele. Zejména pokud platíte v nějakém obchodě, ve který nemáte zcela důvěru. Typicky v zahraničí. Když platíte skrze PayPal, obchodník nemá šanci získat údaje k vaší platební kartě a zneužít ji.

PayPal zároveň slouží jako dobrá pojistka - pokud nakoupíte od obchodníka a ten vám zboží nepošle, nebo vás jinak podfoukne, můžete to nahlásit PayPalu a ten mu peníze strhne zpět a přepošle je zpátky vám. Pochopitelně je tento systém chráněn před zneužitím a nemůžete ho využívat opakovaně. Obchodník má rovněž právo se bránit a dodat PayPalu důkazy, že vše zařídil korektně. Zákazník je ale u PayPalu na prvním místě a případné reklamace se s PayPalem v zádech vyřizují rychleji.

PayPal je bezplatná služba. Žije z drobných provizních poplatků, které odvádí obchodníci, případně vy, pokud byste posílali ze své karty peníze nějakému jinému uživateli PayPalu.

Jak bezpečně platit kartou na internetu? Vyzkoušejte virtuální či jednorázové

Kde lze platit PayPalem

Možnosti platit PayPalem se neustále rozšiřují, a to i v Česku. Ve světě je to pak naprosto běžná platební metoda. Dá se s ní platit například na eBay nebo ve většině čínských e-shopů. Ovšem třeba takový Aliexpress PayPal nepodporuje, protože raději propaguje svůj vlastní platební systém Alipay.

PayPal se rovněž stává oblíbeným nástrojem pro darování peněz. Ať už neziskovým organizacím, nebo například oblíbenému YouTuberovi na podporu tvorby.

Nakonec mohou i ostatní platit PayPalem vám. V tom případě si musíte nechat u uživatelského účtu ověřit nejen platební kartu, ale také bankovní účet, na který vám poté může PayPal peníze převádět zpět.

Jak ušetřit při nákupech na internetu: Není jen Black Friday, jsou i jiné fígle

Diskuze (20) Další článek: Na vnějších částech Mezinárodní kosmické stanice byly nalezeny tajemné bakterie

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,