Co je Ethereum: vše co byste měli vědět o tak trochu jiné kryptoměně

Ethereum není kryptoměna v pravém slova smyslu slova, jako je třeba bitcoin a jeho deriváty. Ethereum je v první řadě decentralizovaná platforma, nebo chcete-li decentralizovaný virtuální počítač - EVM (Ethereum Virtual Machine), který běží na několika tisících zařízeních, tzv. nodech (uzlech). K transakcím se zde používá token se zkratkou ETH pod kterou jej najdete na burzách.

Klepněte pro větší obrázek

Podobně jako bitcoin využívá ethereum konceptu PoW (Proof of Work), kdy využívá výpočetního výkonu těžařů k potvrzování transakcí. Díky odlišnému algoritmu navíc k těžbě etherea není potřeba speciální hardware, ale dá se těžit i pomocí běžných grafických karet. To je také důvodem k nedostatku jejich zásob v obchodech a výraznému zvýšení ceny. Do budoucna se však plánuje přechod Etherea na koncept Proof of Stake, kdy by transakce byly potvrzovány držiteli většího množství etherea.

Ethereum

  • Zkratka: ETH
  • Vznik: 30. července 2015
  • Maximální počet tokenů: Konečný počet neomezený, ovšem je omezena jejich emitace na 18 000 000 ETH ročně.
  • Systém: Proof of Work
  • Oficiální web: https://www.ethereum.org

V čem se liší od bitcoinu?

1. Má neomezený počet tokenů

Zatímco finální počet bitcoinů je omezený na 21 milionů po jejichž dotěžení už nebudou žádné další moci přibývat do oběhu, ethereum má konečný počet jednotek neomezený. Omezený je však počet přibývajících tokenů, a to na 18 milionů ETH ročně.

2. Známe jeho autory

Zatímco za bitcoinem stojí anonymní autor skrytý pod pseudonymem Satoshi Nakomoto, u etherea jeho autory, respektive tým autorů známe. Jeho první návrh zveřejnil koncem roku 2013 v tzv. white paperu mladý vývojář Vitalik Buterin (@VitalikButerin), do provozu se však Ethereum dostalo až 30. července 2015.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Dva hlavní autoři Etherea, Vitalik Buterin (vlevo) a Gavin Wood

Během té doby se k Buterinovi přidala spoustu důležitých lidí jako je Gavin Wood (@gavofyork), díky jehož návrhu vzniklo již zmíněné EVM. Dále také Joseph Lubin (@ethereumJoseph), který založil společnost ConsenSys, která nad ethereem umožňuje vytvářet decentralizované aplikace, tzv. Dapps. Těch dnes existují stovky.

3. Revoluce zvaná chytré kontrakty

Ethereum stejně jako bitcoin využívá blockchain. Ten si lze jednoduše představit jako účetní knihu, do které se veřejně zapisují provedené transakce. Ethereum však nemá sloužit pouze k placení, ale je to především počítač. Takže blockchain využívá i k ukládání stavů výpočtů, případně k ukládání zdrojových kódů na něm postavených aplikací.

Tyto aplikace mají většinou podobu chytrých kontraktů (smart contracts) a slouží jako naprogramovaní zprostředkovatelé uzavírající pomyslnou smlouvu mezi dvěma stranami. Díky chytrým kontraktům se tak ethereum stalo jakousi mekkou moderního způsobu financování zvaného ICO (Initial Coin Offering).

Klepněte pro větší obrázek
Vytvoření vlastního kontraktu není nijak složité. Návod najdete přímo na stránkách Etherea.

Tento způsob efektivně nahrazuje běžné crowdfundingové platformy. Tradičně to probíhá tak, že firma či jednotlivec představí svou vizi, produkt, službu, zkrátka cokoliv. Dále pak nad blockchainem etherea vytvoří vlastní token, který pak kdokoliv může zakoupit.

Vybrané peníze pak firmám slouží k financování jejich činností. Výhodou ICO je, že jeho autoři v rámci chytrého kontraktu mohou předem naprogramovat, jak budou za nákup investoři odměněni a předem pevně definovat podmínky celé chytré smlouvy.

Jen za poslední rok tímto způsobem vznikly stovky ICO, vedoucí k úspěšným, ale ve velké míře samozřejmě i neúspěšných projektů. Netočí se zde však žádné malé sumy. V rámci ICO se jen za rok 2017 podařilo startupům vybrat více než 5,6 miliard amerických dolarů.

Krádež Etherea, vznik Ethereum Classic

Jakkoliv jsou chytré kontrakty revoluční, sebemenší chybička může vést k velkému problému. Pamatujete jak se v polovině roku 2017 od bitcoinu odštěpil Bitchoin cash a spousta dalších derivátů? To bylo do jisté míry inspirováno tvrdým rozdělením, tzv. Hard Forkem Etherea v roce 2016.

Tehdy se ukázalo i velké nebezpečí chytrých kontraktů. V té době na Ethereu běžel velký smart contract zvaný The DAO, který měl ambice vytvořit decentralizovanou autonomní organizací, jejíž investoři by se mohli podílet na rozhodování firmy a nakládání s jejími penězi. Tento projekt během měsíce vybral v rámci ICO více než neuvěřitelných 168 milionů dolarů, což z něj činilo největší ICO projekt v historii.

Klepněte pro větší obrázek
Ethereum Classic je původní Ethereum na kterém došlo ke krádeži peněz, značí se ETC. Dnešní Ethereum (ETH) je pak pouze oddělená větev toho původního, kde se krádež nikdy nestala. Vývoj dnes probíhá na obou separátně.

Bohužel se ve zdrojovém kódu smart contractu, podařilo najít neznámým útočníků kritickou chybu, díky které z vybraných peněz ukradli 3,6 milionů Etherů (tehdy cca 50 milionů dolarů), což v té době představovalo téměř 14% veškerého Etherea v oběhu. Kvůli obavám, že by někdo takto velkým objemem mohl manipulovat se sítí se tak komunita rozhodla ke kontroverznímu řešení síť rozštěpit k vytěženému bloku krátce před krádeží.

Z původního etherea tak vzniklo dnešní Ethereum Classic (ETC) a vedle něj vzniklo nové Ethereum (ETH), na kterém vlastně k žádné krádeži nikdy nedošlo. Jakkoliv to bylo v té době kontroverzní, uživatelé na tom z dnešního pohledu vydělali. Majitelé etherea v době před rozdělením, totiž měli po Hard Forku nárok na stejný objem jednotek v obou kryptoměnách.

Kde nakoupit?

Kde uložit?

Vývoj ceny Ethereum:

Diskuze (18) Další článek: Jeff Bezos staví obří mechanické hodiny. Minimálně 10 tisíc let budou přesně ukazovat čas

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,