Software

Zemřel Steve Wilhite, autor „džifu“ a rozhodně ne „gyfu“

Ve věku 74 let zemřel na komplikace způsobené covidem-19 Steve Wilhite. Člověk, jenž nedosáhl slávy Billa Gatese, ale jehož vynález používají skoro všichni. V roce 1987, kdy pracoval ve společnosti CompuServe, totiž navrhl obrazový formát GIF (Graphic Interchange Format).

Ve své době byl převratný. Zobrazil 256 barev, podporoval animace a využíval velmi efektivní bezztrátovou kompresi LZW. O dva roky novější revize přinesla průhledný kanál a vylepšené animace. A přesto, že je GIFu již 35 let a má nástupce, kteří zvládnou totéž a lépe, pořád se hojně využívá. Jedním z nich je třeba PNG, který vznikl právě kvůli patenty chráněnému LZW, kvůli němuž se z podporovaného softwaru musely odvádět poplatky.

Právní ochrana LZW definitivně padla v roce 2004, od té doby je možné GIF používat volně. A drží se dodnes právě proto, že si s ním poradí všechny aplikace pracující s obrázky i všechny webové prohlížeče. Populární je hlavně kvůli animacím ve smyčkách, které PNG v základu nenabízelo (existují však rozšíření). Dnes už k tomu lze mnohem lépe využít klasické video, ale internet je příliš konzervativní médium, které se zuby nehty drží zastaralých obrazových nebo zvukových formátů jen proto, že fungují a že jsou na ně lidé zvyklí.

Steve Wilhite se po vytvoření GIFu věnoval tvorbě protokolů a programů pro přenos souborů a textových zpráv. Něco z jeho know-how nakonec možná využil AOL, který v roce 1998 CompuServe koupil a datovým přenosům i chatu se věnoval. Na přelomu milénia Wilhita postihl infarkt, a proto odešel do důchodu.

Přes devíti lety jej z něj vyrušila Mezinárodní akademie digitálních umění a věd, která mu předala cenu Webby za celoživotní přínos internetu. Tehdy se také postaral o velmi citované prohlášení. Jako autor totiž GIF vždy považoval za „džif“, i když mu celý internet říkal „gyf“.

Zdroj: NPR

Diskuze (18) Další článek: ProtonMail dorazí s lepšími aplikacemi. ProtonVPN získá více funkcí a Proton Drive bezplatné úložiště

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,