Twitter

Twitter omezuje dvoufaktorové přihlašování. Bezpečnostní kódy mohou přes SMS používat jen ti, kteří platí

Twitter se rozhodl omezit možnost dvoufaktorového přihlašování (2FA) prostřednictvím textových zpráv. Jestli si to provozovatel nerozmyslí (vzhledem k posledním zkušenostem to nelze vyloučit), od 20. března 2023 bude ověření přes SMS dostupné jen platícím uživatelům služby Twitter Blue.

Ostatní možnosti dvoufaktorového ověřování zůstávají zachovány. Stále můžete použít ověřovací aplikaci nebo hardwarový bezpečnostní klíč. Tyto metody jsou navíc bezpečnější a často i pohodlnější než použití textové zprávy.

Twitter změnu na blogu vysvětluje zneužíváním telefonního čísla. Příčinou ale bude spíš to, že za posílání zpráv SMS na mobily provozovatel služby platí a Twitter se snaží snižovat náklady.

image.png 
Ověření pomocí textové správy dnes už na Twitteru neaktivujete

Oživeno v neděli 19. února: Elon Musk v jedné reakci na Twitteru napsal, že telefonní společnosti podvádějí Twitter falešnými ověřovacími zprávami. Za rok to prý firmu stálo 60 milionů dolarů.

Proč používat 2FA

Aktivovat dvoufázové ověřování je v každém případě velmi dobrý nápad – a to u všech služeb, které ho podporují, nejen na Twitteru. Dostatečně totiž chrání proti zneužití uniklého hesla. Pro přihlášení je vedle hesla nutné vyplnit časově omezený kód, který dostanete nebo zjistíte ze svého telefonu nebo počítače. Tato zařízení nemívá potenciální útočník k dispozici.

Na Twitteru se dvoufázové ověření nastavuje na stránce Zabezpečení a přístup k účtu (přímý odkaz).

Asi nejznámější aplikací pro ověření 2FA je Google Authenticator (Android, iOS). Mohu doporučit také Authy, která je uživatelsky příjemnější, nabízí třeba i synchronizaci mezi více zařízeními a zálohu nastavení.

V současné době ale používám jednorázová hesla ve správci 1Password, který kódy s půlminutovou platností dokáže sám generovat a vkládat při přihlašování.  Je to pohodlnější než otvírat aplikaci, hledat službu a opisovat číslo. Dokážou to i jiné správce hesel, na tomto webu je jejich srovnání.

Diskuze (18) Další článek: Aby vám konektivita nebrzdila hry. Test Wi-Fi 6 routeru Asus TUF Gaming AX3000 v2

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,