Bing | Chatovací AI | AI ve vyhledávačích

Smršť novinek v novém Bingu. Dostane historii, doplňky, bude kreslit grafy a analyzovat PDF

  • Microsoft chystá hromadu novinek ve svém Bingu
  • Přibydou doplňky pro chatbota nebo historie a export chatů
  • Chatbot bude umět kreslit grafy a provádět akce v prohlížeči

Microsoft se po čtvrt roce pochlubil čísly, jak se daří novému Bingu vyzbrojenému umělou inteligencí GPT-4, a představil několik novinek, na které se můžeme těšit v nadcházející době.

Během posledních tří měsíců si betatesteři s chatbotem popovídali ve více než půl miliardě seancí, vygenerovali přes 200 milionů obrázků a to vše se podepsalo i na celkové oblibě Bingu, který se nyní může pyšnit 100 miliony aktivních denních uživatelů. Ještě to samozřejmě není Google, v Redmondu ale v tempu nepolevují a chystají další a další lákadla.

Nový Bing konečně bez pozvánek a čekání

Zaprvé, nový Bing byl doposud k dispozici jen na pozvánky, tato fáze nicméně končí a Bing s GPT-4 je nyní k dispozici úplně pro všechny a bez čekání. Účet na Microsoftu a prohlížeče Edge jsou ale samozřejmě i nadále podmínkou.

19a24b90-2c4e-4740-8a16-c16843114ba0
Nově pro každého a bez čekání na pozvánku

Odpovědi s obrázky a grafy

Další specialitou, která se začne objevovat v chatu, jsou multimediální odpovědi. Prostý text nejvýše s odkazy na zdroje postupně doplní také obrázky a grafy. Nic takového zatím nikdo nemá – pracuje na tom pouze OpenAI v ChatGPT skrze doplňky, které ale nyní může testovat jen úzký okruh vybraných uživatelů.

abc97b5e-c215-4b81-b333-a3f1b135a00f
V odpovědích se začnou nově zobrazovat obrázky, grafy a další multimediální obsah

Autor obrázků rozumí (nejen) česky

Nový Bing používá hned dvě AI od OpenAI. GPT-4 pro generování textu a vylepšenou verzi modelu DALL-E pro generování grafiky, kterou si můžete vyzkoušet ve webové aplikaci Autor obrázků (Bing Image Creator).

25823bd2-66eb-4d3a-9c32-469b9e6419f5
AI generátor obrázků od Microsoftu nově rozumí i českým promptům

I ta se dočkala jedné atraktivní novinky, kterou neumí nikdo jiný včetně podobných technologií jako Midjourney a Stable Diffusion. Bing Image Creator nyní porozumí promptům v libovolném jazyku, který podporuje samotný Bing.

Obrázky tak můžete vytvářet i zadáním v češtině, aniž byste se trápili hledáním správného slovíčka v angličtině. Dáte-li automatu příkaz Modré auto s červenými zrcátky na poušti, bude to fungovat.

Historie pro chaty jako na ChatGPT

Pokud jste doposud poreferovali ChatGPT, který nabízí historii chatů, k nimž se můžete kdykoliv vrátit, pojmenovat si je a používat jako naučené aplikace pro různé účely, Bing to bude umět také! Microsoft slibuje, že novinku vypustí co nejdříve.

f31f0814-33ab-4897-85c1-df23514407f1
Historie chatů v postranním panelu Edge Copilot

Sdílení a export chatů

Chaty zároveň nemusí zůstat uzamknuté ve vašem účtu. Nově je budete moci ukládat a sdílet s ostatními uživateli, kteří pak budou moci v debatě pokračovat. 

38f8b324-3abe-4b07-9dd1-a28a3ef989bf
Nová tlačítka pro sdílení a export historie chatu

Podpora analýzy velkých dokumentů

Populární činností AI chatbotů je analýza a sumarizace složitých dat – třeba dlouhých textů, ze kterých mají v několika bodech vypíchnout to nejlepší.

Nový Bing integrovaný do postranního panelu prohlížeče Edge (Edge Copilot) by si s tím měl už brzy poradit ještě lépe a Microsoft dokonce slibuje, že mu budete moci k přechroustání předložit klidně i obsáhlý dokument v PDF.

Edge Actions

Novinkou při práci v postranním panelu Edge Copilot je také Edge Actions, tedy akce které bude moci chatbot provést přímo v prohlížeči. Třeba otevře nový panel s filmem, který při debatě s ním dohledáte.

61d23cee-5e92-46ed-b25b-20bef4cf0704
Chatbot bude moci vyvolat akci v prohlížeči – třeba otevře nový panel a v něm spustí dohledaný film

Doplňky pro nový Bing

ChatGPT už v uzavřené betaverzi nabízí doplňky, které chatbota propojí na další webové služby a technologie, no a Bing to bude umět také! Ještě si na to chvíli počkáme, Microsoft už ale připravuje vše potřebné pro vývojáře z komunity.

ba68ad4f-c666-4908-9b79-e87e61cc60cf
Ukázka doplňku, který propojí chat se službou OpenTable pro rezervaci stolu v restauraci

Redmond tedy zatím hodlá držet dosavadní svižné tempo v integraci AI do každodenních služeb, které mu pomáhá posilovat tržní postavení kdysi spíše okrajového vyhledávače Bing.

Haló, Google, budíček!

Pozice Googlu je sice zatím zdánlivě neotřesitelná, z varovných signálů v podobě Samsungu zvažujícího změnu poskytovatele vyhledávače, ale asi nemají v Mountain View zrovna nejlepší spaní.

Hromada dílčích novinek v novém Bingu je totiž v silném kontrastu vůči tomu, co nabízí konkurenční chatbot Bard od Googlu. Ten je dnes teprve v pozici, kde byl ChatGPT už loni na podzim. O hlubší integraci do Chromu a doplňcích nemluvě.

Diskuze (3) Další článek: Novým hitem vesmírné turistiky mají být stratosférické balóny. Lety odstartují už příští rok

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,