Microsoft | Windows 10 | Windows Update

Prosincové trable. Windows 10 mohou spadnout, zamrzají i Průzkumník a hlavní panel

Pokud používáte Windows 10, můžete narazit na nepříliš příjemné obtíže. Microsoft registruje několik symptomů spojených nejen s hlavním panelem. Podivné chování se s ním táhne již od zářijové revize systému, ale ve svém informačním centru situaci registruje od 16. prosince.

Co tedy v podporovaných verzích Windows 10 můžete konkrétně pozorovat?

  • Ikony někdy problikávají včetně indikátoru počasí a zpráv.
  • Hlavní panel může přestat odpovídat.
  • Průzkumník může přestat odpovídat.
  • Přestat odpovídat mohou i různé aplikace včetně Wordu nebo Excelu.

Je tedy jasné, že spousta součástí Windows může při práci zamrznout. Někdy pomůže restart, ale nevyřeší všechny potíže. Příčinu nám Microsoft nepřiblížil. Jako dočasné řešení Redmondští nabízí zásah nástrojem Known Issue Rollback, který z vaší strany nevyžaduje žádnou akci, jen nechte Windows Update konat svou činnost. Regulérní oprava by měla být součástí další servisní aktualizace, tj. nejdříve v lednu.

Microsoft objevil ještě jednu chybu postihující Windows 10, která může vyústit v pád systému a v zobrazení tzv. modré obrazovky smrti s chybovým kódem 0xc000021a. Potíže se objevují od vydání prosincové aktualizace KB5021233. Na vině je záměna verzí souborů hidparse.sys ve složkách c:/windows/system32c:/windows/system32/drivers, kvůli které selže ověření podpisu během procesu čištění.

Pokud se vás problém dotkl, budete muset použít Windows Recovery Environment, jak je popsáno na webu podpory. Problémy se nemusí dotknout každého počítače, klíč ale neznáme. Nápravu zajistí další aktualizace, tj. nejdříve se dočkáme v lednu.

Zdroje: Release health / Microsoft Learn (1, 2)

Diskuze (45) Další článek: Výrobce elektronických cigaret Juul zaplatí za urovnání tisíců žalob přes 27 miliard korun

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,