Microsoft | Bing | AI ve vyhledávačích

Lidé si s AI povídají i dvě hodiny v kuse. Microsoft už pro Bing chystá další novinky

Uběhl týden od představení nového Bingu, který pomocí AI dokáže odpovídat na otázky položené přirozeným jazykem. Microsoft už proto bilancuje, co za tu dobu zjistil a jak na zpětnou vazbu bude reagovat.

S chatovacím režimem Bingu si již povídali lidé ze 169 zemí světa. Většinu odpovědí přitom hodnotí kladně, 71 % z nich získalo palec nahoru. To ale nemusí znamenat jen přesnou odpověď, lajkovat lze i to, že vás AI pobaví nebo byla „dostatečně přesná“. Pozitivní odezvu vykazují především odkazy na původní zdroje, kde lze platnost odpovědí ověřit.

Překvapením pro tvůrce bylo, že někteří si s chatbotem povídají klidně dvě hodiny (také se mi to stalo). Konverzace pak často od klasických odpovědí sklouzne k zábavě. Ostatně Bing umí skládat básně, tvořit vtipy a různé historky, lze si s ním zahrát i tři hádankové hry.

K tomu ale dodávají, že na příliš dlouhé konverzace zatím není stavěný. Při každé návštěvě si totiž pamatujete celý rozhovor a po více než 15 otázkách už má AI v kontextu trochu guláš a začne se v odpovědích opakovat. Případně se nechá vyprovokovat a odpoví tónem, který autoři nezamýšleli. Už teď jsou Reddit a sociální sítě plné ukázek, jak se lidé snaží chatbota úspěšně vyvést z míry.

Tohle chce Microsoft opravit, aby dlouhé relace byly pořád smysluplné. Dále mluví o tom, že chce zvýšit aktuálnost odpovědí, například v případě sportovních nebo finančních výsledků. U takových dotazů chce reakce zpřesnit tím, že čtyřnásobně zvětší množství podkladových dat.

Uživatelům by pak měl nabídnout přepínač, kterým půjde zvolit, jestli odpovědi mají být více přesné, nebo více kreativní. Opraví pak i technické chyby jako pomalejší načítání, chybné odkazy, špatné formátování apod. Microsoft prý drobné aktualizace provádí každý den, větší zásahy pak dělá po týdnech.

Jak Bing s AI začít používat?

Viceprezident firmy a šéf marketingu Yusuf Mehdi říká, že čekací listina (registrujte se zde) se pořád plní a Microsoft chce v nadcházejících týdnech uvolňovat nový Bing pro miliony uživatelů. Přednost přitom mají ti, kteří používají prohlížeč Edge a v něm mají Bing jako výchozí vyhledávač. Pomáhá i instalace aplikací pro Android a iOS. Na všech místech byste samozřejmě měli být zaregistrovaní a přihlášení k Microsoft ID.

V mém případě to zřejmě pomohlo, protože jsem asi jeden z mála Čechů, kteří už k novému Bingu mají přístup. Bing si navíc opravdu hlídá použitý prohlížeč, protože v Safari ani Firefoxu chatovací režim neběží. Zatím však není dostupný ani v oněch oficiálních mobilních aplikacích.

Diskuze (6) Další článek: V Rovníkové Guineji hasí historicky první ohnisko marburského viru. Zatím zemřelo devět lidí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,