Starlink

Elon Musk a jeho SpaceX už nechtějí Ukrajině platit Starlink. Ten je přitom pro ukrajinskou obranu naprosto zásadní

Poskytnutí satelitního internetu Starlink Ukrajině na začátku ruské invaze podle analytiků zásadně změnil charakter války. Elon Musk a jeho společnost SpaceX dodali napadané zemi přibližně dvacet tisíc terminálů, což je už podle Muskových slov stálo 80 milionů dolarů (přes dvě miliardy korun) a do konce roku by se náklady měly dostat přes 100 milionů.

CNN zjistila, že SpaceX je nyní v kontaktu s Pentagonem a žádá jej o převzetí financování

„Nejsme v pozici, kdy bychom mohli dále poskytovat Ukrajině terminály Starlink nebo financovat stávající terminály na dobu neurčitou,“ napsal ředitel vládního prodeje SpaceX Pentagonu v zářijovém dopise. Dokládá v něm také konkrétní náklady a platby, které byly s touto aktivitou doposud spojeny.

Zjištění CNN se objevuje v situaci, kdy má Starlink na Ukrajině stále větší výpadky. Psali jsme o tom v tomto článku. To se ale vysvětluje průlomem obrany do ruských pozic, kde Starlink komunikaci záměrně blokoval.

K tomu se však Elon Musk v posledních týdnech začal ke konfliktu vyjadřovat způsobem, který obhajuje ruské požadavky na ukrajinské území. Objevily se i zprávy, že o Ukrajině přímo jednal s Vladimírem Putinem. Musk je popřel: „S Putinem jsem mluvil jen jednou, a to asi před 18 měsíci. Tématem byl vesmír.“

Satelitní internet Starlink je přitom pro ukrajinskou obranu naprosto zásadní, neboť Rusko cíleně ničí komunikační infrastrukturu. V den začátku války byly hacknuty (doslova zničeny) terminály systému KA-SAT, který ukrajinská armáda používala. Proto bylo bleskurychlé poskytnutí hardwaru a služeb Starlinku tak důležité.

CNN cituje člověka obeznámeného se situací: „Ukrajina ví, že její vláda a válečné úsilí jsou zcela závislé na Starlinku. Rozhodnutí nechat Starlink běžet nebo ne, spočívá zcela v rukou jednoho muže. To je Elon Musk. Nebyl zvolen, nikdo se nerozhodl dát mu tuto moc. Má ji díky technologii a společnosti, kterou vybudoval.“

Náklady spojené s poskytnutím terminálů Starlink ale nenesla jen společnost SpaceX. Podle údajů Pentagonu, které má CNN k dispozici, bylo asi 85 % z dvaceti tisíc terminálů na Ukrajině plně nebo částečně zaplaceno zeměmi jako USA a Polsko nebo jinými subjekty. Tyto subjekty také zaplatily za asi 30 % připojení k internetu.

Elon Musk není osobnost, jejíž kroky by byly příliš předvídatelné. Není proto jasné, jestli nyní jen chce dostat peníze od vlády, nebo se snaží říct, že se už této aktivity nechce dál účastnit.

Diskuze (118) Další článek: Karle, budeš zítra v kanclu? Microsoft Places usnadní plánování schůzek v hybridní éře práce

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,