Bing | DALL-E

Bing už i kreslí na povel. Využívá k tomu neuronku Dall-E od OpenAI

Je to víc než měsíc, kdy Microsoft spustil Bing Chat. Chatbot poháněný jazykovým modelem GPT během této doby viditelně ladí. Výrazně mu omezil kognitivní schopnosti a zkrouhl počet odpovědí v jedné relaci, byť ho zase postupně navyšuje. Teď mu ale výbavu rozšiřuje a nejde o žádnou maličkost – chatbot kreslí obrázky.

Distribuce je ale řízená, osobně třeba generátor obrázků v Chatu nemám. Bing Image Creator, jak se nástroj oficiálně nazývá, bude postupně aktivován v kreativním režimu Chatu. Microsoft se podle očekávání opírá o technologii Dall-E, kterou vyvíjí OpenAI. Redmondští do tohoto podniku investovali a investují velké peníze.

Výsledkem je, že Bing Chat na základě vašeho slovního popisu nakreslí obrázek. Kreslící režim bude integrovaný rovněž přímo do Edge, zkratka povede z postranního panelu. Pochopitelně si nenakreslíte cokoli, i tady budou určité bariéry, aby technologie nemohla být použita ke škodlivým účelům. Obrázky budou navíc opatřené vodoznakem v rohu.

bing chat kresli official.jpg
Generování obrázků v chatbotu Bing funguje na principu textového zadání
(obrázek: The Official Microsoft Blog)

I když možná ještě funkci nemáte k dispozici přímo v Chatu, generátor najdete na www.bing.com/create. Zatím jen v angličtině, ale slouží každému, kdo ještě nemá k dispozici Bing Preview. (Kdo chce, může ho ovšem mít.) Generátor na zvláštní adrese navíc slouží všem, tedy i těm, kteří již chatbot mají.

Obrázky z generátoru si stáhnete ve formátu JPG a v rozlišení 1 024 × 1 024 px. V galerii se můžete podívat na snímky nočních Bradavic. Minimálně samostatný generátor pracuje s kredity, které když vám dojdou, bude generování pomalejší. O kolik, to si budeme muset osahat. Microsoft neříká, jak kredity získat.

bing image creator.png
Bing Image Creator v samosatné podobě už může použít kdokoli

Data z Bingu tvrdí, že obrázky jsou druhým nejhledanějším artiklem ve vyhledávači. K tomu se Microsoft odvolává na studii, podle níž mozek zpracovává vizuální informace 60tisíckrát rychleji než textové. Generátor obrázků bude nakonec integrován také do zbývajících dvou režimů chatbotu.

Zdroje: The Official Microsoft Blog

Diskuze (16) Další článek: Hlavní architekt Raja Koduri opouští Intel. Zakládá startup věnující se AI

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,