Bitcoin | Čína | Cena bitcoinu

Čínské zásahy proti těžbě poslaly bitcoin do kolen – proti dubnu má dnes poloviční cenu

Hodnota kryptoměny bitcoin spadla během pondělí poprvé od 8. června pod hranici 32 tisíc dolarů. Ještě 13. dubna se přitom pohybovala téměř na dvojnásobku – 63 473 dolarech. Důvodem dalšího poklesu jsou informace, že Čína zintenzivnila zásahy proti těžbě kryptoměn.

Podle údajů společnosti Coin Metrics se největší digitální měna světa v pondělí ráno propadla až na 31 760 dolarů. Kromě bitcoinu zaznamenaly propad také ostatní kryptoměny – například ethereum spadlo z nedělních 2340 dolarů na 1886 dolarů, tedy o více než 19 % za jediný den.

Vývoj ceny bitcoinu (zdroj: TradingView) 
Vývoj ceny bitcoinu (zdroj: TradingView)

Padající bitcoin

Podle zprávy čínského listu Global Times, který vydává komunistická strana, bylo v neděli v Sečuánu uzavřeno mnoho „bitcoinových dolů“ poté, co úřady v jihozápadní čínské provincii nařídily zastavit těžbu kryptoměn. Odhaduje se, že bylo uzavřeno více než 90 % těžební kapacity.

O kroku sečuánských úřadů informovaly také agentury Bloomberg a Reuters. Zátah na těžaře dříve proběhl i v autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko a provincii Jün-nan. Peking opakovaně vyzývá k potlačení těžby kryptoměn kvůli obavám z masivní spotřeby elektrické energie.

Čínská lidová banka (jedna z největších bank v zemi) v pondělí uvedla, že vyzvala Alipay, platební službu provozovanou společností Ant Group, která je součástí Alibaby, a některé velké banky, aby bojovaly proti obchodování s kryptoměnami.

Čínské restrikce s celosvětovým dopadem

Čína také zakázala finančním institucím poskytovat jakékoli služby související s kryptoměnami. Podle již smazaného prohlášení mají být zrušeny účty klientů, pokud banka zjistí, že provedli jakoukoli transakci s bitcoiny nebo jinými digitálními aktivy. Překlad tohoto prohlášení zveřejnil v pondělí na Twitteru čínský novinář Colin Wu.

Podle údajů společnosti Blockchain.com se zdá, že čínské zásahy vedly k výraznému poklesu hash rate (výpočetního výkonu) který za poslední měsíc prudce klesl. Odhaduje přitom, že 65 % celosvětové těžby bitcoinů probíhá v Číně.

Energeticky náročný proces těžby vede k rostoucím obavám z možného poškozování životního prostředí. Na tuto skutečnost v minulosti upozornil například ředitel Tesly Elon Musk či ministryně financí USA Janet Yellen. Ekologický dopad zhoršuje fakt, že Čína, kde se soustřeďuje většina těžby bitcoinů, se ve velké míře spoléhá na neekologickou uhelnou energii.

Diskuze (28) Další článek: „Zakažte zabijácké drony, než všichni zemřeme,“ požaduje skupina akademiků

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,