Kryptoměny | Bitcoin | Čína

Čínské internetové tržiště Alibaba zakázalo prodej těžebních strojů nejen pro bitcoin

Zatímco se hodnota bitcoinu vzpamatovává již z několikátého „zákazu“ používání kryptoměn v Číně, tentokrát přišel další tlak i na samotné těžaře. Největší čínské internetové tržiště Alibaba totiž upravila podmínky, kde zakazuje těžební stroje pro kryptoměny.

Ve zprávě je zmiňována nová státní regulace zahrnující prevenci rizik spojených s bitcoinem a ICO (initial Coin Offering). Aby Alibaba splnila tuto regulaci, zakazuje prodej všech druhů těžebních strojů (minerů), které obsahují specializované čipy pro těžení kryptoměn jako Bitcoin, Litecoin, BeaoCoin, QuarkCoin a Ethereum.

Zákaz se přitom týká nejen hardwaru, ale také softwaru, který je s tímto segmentem spojený. Zakázané jsou návody všeho druhu, strategické materiály a další doplňky. Alibaba tak zruší kompletní sekce na e-shopu, které byly pro tyto produkty používané.

Nové podmínky začnou platit od 8. října tohoto roku. Bude zajímavé sledovat, jak se situace bude dále vyvíjet. Významní těžaři se začali z Činy stěhovat do jiných zemí, což vlastně jen přispívá k decentralizaci bitcoinu, který měl v Číně nezdravé množství těžařů. V případě Etherea a jiných kryptoměn navíc není možné používat specializované čipy, ale jen klasické procesory nebo grafické karty, které pochopitelně nelze zakázat.

Asi nelze čekat, že by bitcoin změnit typ šifrování pro obecný hardware, ale Čína se tím pomalu odstřihává od zbytku světa, což je více méně i dlouhodobý cíl současné vlády, která se snaží osamostatnit ve stále větším počtu oblastí. V oblasti technologií si už Čína vyvíjí vlastní procesory, grafické karty, SSD, operační systémy, síťový hardware a podobné klíčové technologie, bez kterých už dnes nelze efektivně existovat. 

Diskuze (28) Další článek: IT libůstka. Programátor naskládal všech 426 podmořských optických kabelů na 3D glóbus

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,