Právo | Web | Čína

Čína od září zakáže blokování reklamy na internetu

Čína připravila novou legislativu, která se dotýká internetové reklamy. Oficiálně má zajistit bezpečnost uživatelů a spravedlivé podmínky pro inzerenty na webu, v konečném důsledku však může vést až k blokování zahraničních reklamních systémů a kontrole reklamních ploch. A mimo to bude nelegální používat doplněk AdBlock pro blokování reklamy.

V závazném dokumentu se s platností od 1. září zavádí mimo jiné tato pravidla:

  • je zakázáno poskytovat nebo používat aplikace, hardware a jiné prostředky k přeskakování, filtrování nebo jiným způsobům eliminace či manipulace dat pro zobrazování reklamy
  • internetové připojení, síťová zařízení a či jiná zařízení na přenos dat nesmí nijak omezovat přenos dat pro reklamní systém nebo s daty manipulovat

Odpovědnost zkrátka padá jak na uživatele, tak poskytovatele internetového připojení. Zatím není jasné, jak čínské úřady hodlají zajistit, aby bylo nařízení naplňováno, protože klientský AdBlock nelze blokovat plošně. Ale přinejmenším doplněk přestane být veřejně dostupný.

Přitvrdilo se ale i na inzerenty a provozovatele webů. Pokud inzerenti chtějí propagovat léky či tabákové výrobky, musí mít nově státní povolení k nasazení reklamy. Na webech pak musí být výrazně odlišeno, co je kontextová reklama, a nesmí být zaměnitelná s výsledky vyhledávání.

Jde se po malých krůčcích, které mají konkrétní odůvodnění. Například že v blokátorech reklamy může být škodlivý software. Nebo že si uživatel může splést kontextovou reklamu s výsledky vyhledávání, a když je mezi nimi odkaz na falešný lék, může to vést až k jeho smrti. Viz případ čínského vyhledávače Baidu pospaný na Quoře. Všechno je to z našeho pohledu poněkud přehnané a lze z toho vytušit zájem o větší kontrolu nad internetovým reklamním prostorem.

O připravované čínské novince informoval Ben Williams, který spolupracuje na doplňku pro blokování reklamy AdBlock Plus, blíže se jí věnuje například PrivacyOnlineNews a pro zájemce je k dispozici originální znění zákona.

Diskuze (82) Další článek: OneDrive se naučil nová kouzla s fotkami. Umí automaticky třídit nebo hledat Pokémony

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,