Čína má nejrychlejší superpočítač. Postavila jej z vlastních procesorů

Čína zvyšuje svou pozici v žebříčku světových superpočítačů. Prvenství v Top500 jí sice už patřilo několik let díky počítači Tianhe-2, ten ale používal procesory od Intelu.

Nejnovější počítač Sunway TaihuLight dosahuje ohromujícího výkonu 93 PFLOPS, což je třikrát víc než dosavadní král Tianhe-2 s 33,9 PFLOPS.

236505119

Hlavním milníkem u nového superpočítač není ohromující výkon. Čína totiž využila kompletně vlastní technologii a vyvinula procesory pro superpočítače. 41 tisíc procesorových uzlů s 260 jádry dává počítači 10,65 miliónu procesorových jader. V každém uzlu se nachází 32 GB paměti pro celkovou kapacitu 1,3 PB.

Superpočítač TaihuLight je také úsporný, pokud tak označíme příkon 15,3 MW. Starší Tianhe-2 s menším výkonem totiž potřebuje 17,8 MW. O chlazení se stará vnitřní uzavřený vodní okruh, který je chlazen vnějším vodním okruhem.

Pro Čínu je podstatné, že si veškerou technologii vyvinula a nemusí se spoléhat na dodávky ze zahraničí. Hlavním impulsem bylo embargo USA na pokročilé technologie, které zastavilo plánovaný upgrade superpočítače Tianhe-2 spoléhajícího se na Intel.

Vlastní je i operační systém Sunway Raise OS, který je vychází ze standardního Linuxu s nutnými úpravami pro nezvyklou architekturu superpočítače.

Zdroj: Top 500

Diskuze (5) Další článek: Jedete na vodu? Mapy.cz nově obsahují plánky jezů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,