Google | Kryptoměny | Chrome

Chrome Web Store již neumožňuje přidávat rozšíření na těžbu kryptoměn. Stávající smaže v červenci

Google se rozhodl, že již neumožní publikaci nových rozšíření těžících kryptoměny v Chromu do Chrome Web Store, tedy do obchodu s doplňky pro tento prohlížeč. Ty, které tam již jsou, smaže v červenci. Povoleny budou takové, které pouze využívají technologii blockchainu.

V obchodě s doplňky pro Chrome byla doposud těžba povolena u těch pluginů, které ji jasně deklarovaly a sloužily pouze k ní. Dle Googlu ale 90 % vývojářů využívalo skripty na pozadí i u takových doplňků, které s těžbou na první pohled neměly nic společného. Pro běžného uživatele se těžba skrze prohlížeč nevyplatí, pro vývojáře, jehož plugin je nainstalovaný na větší počet strojů ale může jít o zajímavý přivýdělek hlavně s ohledem na jednoduchou dostupnost například Monera. Takové byly i doposud z obchodu odstraněny, či jim rovnou nebyla umožněna publikace.

CPU Load - Crypto Miner Extension Final.png
Příklad ukazuje nadměrné využití CPU ze skryté těžby kryptoměn skrze rozšíření

Některé ale schvalovacími procesy prošly a s ohledem na výkon, který uživatelům bez jejich vědomí braly, se Google rozhodl zakročit a všechny podobné pluginy zakázal. Nyní tak již není možné podobné doplňky do obchodu přidat, v červenci dojde ke smazání i těch, které zde již jsou. Firma ale zároveň dodává, že vývojáři stále mohou využívat blockchain a jemu podobné technologie, ne však k těžbě kryptoměn.

Diskuze (3) Další článek: Blíží se velká softwarová dieta. Linux ztratí 500 000 řádků kódu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,