Bezpečnost

Chodí vám na Skype spam od přátel? Není divu, útočníci se k účtům dostanou snadno

Pokud patříte mezi uživatele komunikátoru Skype, pak vám v poslední době možná od některého z vašich kontaktů dorazila podezřelá zpráva s neznámým odkazem směřujícím na Baidu. Vězte, že jej neodeslal autor účtu, ale útočník, který se do něj dostal velmi jednoduchým způsobem.

Microsoft se s napadenými účty potýká od srpna, kdy se množství stížností objevilo na fórech podpory. Útočníci přitom nepoužívají žádné sofistikované metody, ale vsází na uniklé údaje, kterých se v posledních měsících objevilo na webu několik milionů. Mnohé z nich byly zabezpečeny velmi chabě a útočníci se tak mohou dostat i k heslům. Následně je tedy mohou zkoušet i pro přihlášení na Skype.

Scrn-11-09-004.png
Podobné zprávy mohou být v poslední době velmi časté

Podíl viny však nese i samotný Microsoft. Ten sice umožňuje převést Skype účet pod centrální Microsoft účet s dvouúrovňovým ověřením, jenže zároveň ponechává aktivní i původní účet jako tzv. alias. I když se tedy uživatel na Skype přihlašuje zásadně přes Microsoft účet s opisováním potvrzovacího kódu z SMS nebo mobilní aplikace, útočník může využít původní účet.

Pokud Skype využíváte s původním účtem, můžete si jej převést na webu Microsoftu. Následně si v administraci účtu zkontrolujte, zda nezůstal aktivní i původní Skype účet v podobě aliasu. Pokud jej objevíte, bez obav jej můžete smazat.

Diskuze (13) Další článek: Video: Podívejte se, jak se postupně rozšiřovala lidská civilizace až do současného informačního věku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,