Google | Web | Mapy

Chcete miliony zobrazení svých fotografií? Nahrávejte je do map

Web nabízí hromadu cest, jak propagovat vaše autorské dílo. Pokud rádi fotíte, jednou z možných cest je nahrávání snímků do webových map. To dnes umožňují jak české Mapy.cz od Seznamu, tak Google Maps.

A právě ty druhé jmenované mohou s trochou štěstí přinést enormní množství zobrazení. Stačí se přihlásit do programu Místní průvodce a vylepšovat mapy jak hodnocením míst a doplňováním chybějících údajů, tak nahráváním fotografií.

Odměnou a motivací může být jak sběr speciálních bodů, za které pak můžete získat nejrůznější výhody na službách Googlu, tak propagace vlastního díla. A to se už konečně dostáváme k těm fotografiím. Každý takový snímek je totiž doplněn vaším jménem a odkazem na profil s dalšími fotografiemi, což může být zajímavá forma propagace třeba pro profesionální fotografy.

Proč? Protože pokud se zadaří, počet zobrazení jediné fotografie na atraktivních místech se může vyšplhat do milionů.

427140023 322317571
Vcelku běžná profilová fotografie místa – s trochou štěstí ji ale může pořídit naprosto každý.

Loni v prosinci jsem navštívil Varšavu a tamní centrálu Googlu pro region CEE (Střední a východní Evropa). Při té příležitosti jsem pořídil pár snímků, přičemž jednu vcelku běžnou z ulice jsem přiložil právě k místu centrály polského Googlu, který sídlí v samotném centru polské metropole plné moderních výškových budov.

Fotografie se nejprve zařadila mezi ostatní, jelikož si ji však prohlédl významnější počet návštěvníků map, automat ji brzy posunul na exkluzivnější místo a po čase se z ní dokonce stal profilový snímek místa, který se zobrazí už při jeho vyhledání v mapách.

511890848 761818556
Každá uživatelská fotografie nahraná do map má v záhlaví autora a odkaz na jeho další snímky. V přehledu místního průvodce si pak můžete fotografie seřadit podle počtu zobrazení.

Co to znamená v praxi? Jeden jediný snímek se do té doby dočkal více než dvou milionů zhlédnutí, přičemž od chvíle, kdy se stal profilovou fotografií, roste počet zobrazení o několik set tisíc každý týden.

Přitom je to vcelku běžná fotografie, která se kompozičně neliší od té, kterou by pořídilo auto Street View. Dovedete si tedy jistě představit, kam by se až mohly počty vyšplhat, kdyby mnohem povedenější snímek pořídil skutečný profesionál s citem a patřičnou výbavou. Právě pro ně může být tento způsob dalším způsobem propagace a potenciálního zpeněžení.

Zároveň se nabízí otázka, jaké počty zobrazení mají fotografie skutečně světoznámých pamětihodností, pakliže snímek jedné z varšavských ulic dokáže vygenerovat taková čísla.

Diskuze (2) Další článek: Mosulské podzemí ukrývalo 2600 let starý palác

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,