Mobilní telefon | Týden mobilně

Češi dobývají svět s mobilem pro nevidomé. Vyzkoušeli jsme ho na vlastní oči

Snad nám odpustíte drobný vtípek v nadpisu, ale sami jsme se přesvědčili, že i nevidomí mají smysl pro humor a ani vlastní hendikep pro ně není tabu.

Ale pojďme k telefonu. Jmenuje se BlindShell Classic a jako stará tlačítková klasika opravdu jen vypadá. Také uživatelské prostředí je velmi jednoduché. Cílem bylo, aby jej zvládli i ti nevidomí, kteří nefandí technologiím a nechtějí se učit ovládat dotykový smartphone. Základem je Android, ale v uživatelském prostředí to nepoznáte.

Telefon velmi prostým způsobem zpřístupňuje chytré funkce, které dosud byly výsadou smartphonů. Hlasové ovládání a diktování textu je výrazně rychlejší než vyťukávání na klávesnici, označování objektů pomocí QR kódů, rozpoznávání barev pomocí fotoaparátu, rychlá volba pro nejpoužívanější funkce, rychlé zjištění času a zmeškaných událostí, aniž by bylo nutné odemykat telefon, a hodit se může i SOS tlačítko na zádech.

Tolik teorie, jdeme do praxe. Určitě jsme mohli nabídky prolistovat my, ale tohle je natolik specifická elektronika, že jsme zase jednou pozvali nevidomého geeka Pavla Ondru. Jaký je GeekBlind Classic podle člověka, který má absolutní přehled o technologiích pro nevidomé?

Diskuze (9) Další článek: Nový šéf Intelu prozradil, kdy se dočkáme prvních 7nm procesorů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,