CES začíná už příští týden, co od něj můžeme čekat?

  • Největší technologický veletrh začíná už prvními přednáškami už v pondělí
  • Hlavní slovo by letos mohly mít automobilky
  • Dojde i na nositelnosti, nové notebooky nebo rozšířenou realitu

Začátek roku bude již tradičně patřit technologickým novinkám z veletrhu CES. Ten se uskuteční ve dnech od 5. do 9. ledna v Las Vegas. Přinese hromadu zajímavých produktů a nastaví trendy technologií ve spotřební elektronice pro nadcházející rok. Co to bude tentokrát?

2895710897_8b99675853_b.jpg
Convention Center v Las Vegas - hlavní dějiště celého veletrhu

Elektromobily s řidičem i bez

Ačkoliv se automobilky okrajově účastnily veletrhu CES i v minulosti, letos budou mít pravděpodobně hlavní slovo. Svoje tiskové konference si totiž naplánovaly firmy jako Toyota, Kia nebo GM. Očekávají se především nové modely elektromobilů, které by měly začít konkurovat Tesle. Mohl by to být třeba nový Chevrolet Bolt, jehož finální verzi automobilka na veletrhu představí.

288631233 
Technologie spojené s automobily byly dost vidět už minulý rok, například Nvidia zde prezentovala možnosti svého čipu Tegra X1 právě v automobilech. Letos by měla být chytrá a elektro auta jedním z hlavních témat

Zajímavých novinek bychom se mohli dočkat i od Fordu, který se spojil s Googlem a začal pracovat na autonomních automobilech. Auta bez řidiče se asi nedočkáme, avšak další podrobnosti spolupráce by mohly vyjít na povrch.

Pozornost na sebe však jednoznačné strhává tajemná společnost Faraday Future. Do té přechází vysocí zaměstnanci z Tesly, ale i z Volva nebo BMW. Zatím není zcela jasné, kdo za projektem stojí, objevily se dokonce spekulace o zastíracím manévru Applu, ale s největší pravděpodobností za Future Faraday stojí čínský miliardář Jia Yueting – 17. nejbohatší Číňan.

Společnost před Vánoci ukázala na svém youtubovém kanále svoje první video, které má ukázat budoucí vývoj automobilů. Hovoří se v něm o autonomii ale i o pronajímání vozů, které by nemuseli být vlastněny konkrétními lidmi. Přednáška Faraday Future bude na programu hned v pondělí brzy ráno.

Automobilům se však budou věnovat i další společnosti – čeká se to minimálně od  Nvidie a Qualcommu.

Virtuální i rozšířená realita

Už víme, že letos na trh zamíří Oculus Rift i HTC Vive a svoje brýle má připravené také Sony. Rozšířenou realitu potom reprezentují Microsoft s brýlemi HoloLens a také Magic Leap. Na CESu se však mohou ukázat další společnosti, které budou chtít z aktuálního trendu něco vytěžit.

A nemusí to nutně znamenat další brýle pro virtuální realitu, výrobci si jistě vymyslí hromady příslušenství, které se bude hodit. Můžeme se tak těšit třeba na speciální ovladače, které plánuje i samotný Oculus a jež by mohly nahradit běžnou klávesnici a myš či gamepad.

vr_controller.jpg
Oculus bude ke svým brýlím dodávat i speciální ovladače pro obě ruce. Další výrobci určitě nezaváhají a vymyslí i jiné příslušenství

Notebooky hybridní i cestovní

I když se veletrhu oficiálně neúčastní Microsoft, zastoupení bude mít minimálně v podobě partnerských výrobců hardwaru. Svoje tiskové konference zde bude mít Asus či Dell a kromě mobilních novinek se jistě dočkáme i nových notebooků. Vedle těch běžných se tak objeví nové hybridní modely, které mohou plnit i funkci tabletu. Minulý rok nám ukázal, že lze podobné stroje vyrobit i při zachování solidní kvality za velmi příjemnou cenu. Nyní bychom tedy podobné stroje očekávali od hlavních výrobců.

Můžeme se také těšit, jak zareagují na dvanáctipalcový Macbook, jenž Apple ukázal loni. Konkurence v podobě velmi lehkých strojů s dlouhou výdrží, kvalitním displejem, velkým trackpadem a pořádným zpracováním by se nám líbila. A klidně by mohla mít o jeden dva konektory navíc.

macbook-select-spacegray-201501.jpg
Apple loni zabodoval s Macbookem, budou jej následovat další výrobci?

Použitelné televize se systémem?

CES je každý rok prošpikován obřími televizemi se zahnutými obrazovkami, vysokým rozlišením a ještě vyšší cenou. Většinou se jedná jen o prototypy, které se do reálného prodeje dostanou jen zřídka. Letošek nebude výjimkou – ke slovu se dostane 8K, protože Ultra HD již nikoho neosloví.

Běžní uživatelé však místo zahnutých displejů touží spíše po konečně dobře fungujícím systému pro televize. Plynule a intuitivně fungující smart TV je zatím spíše snem, avšak CES by konečně mohl přinést změnu.

Minimálně LG by totiž mělo představit WebOS 3.0, od kterého si právě fungující systém slibujeme. Kromě lepšího a rychlejšího chodu by měl přinést i nové užitečné funkce. V ideálním případě bychom rádi viděli televizi se systémem, který by plně nahradil HD přehrávače, které si aktuálně k televizi kupujeme – ať už je to Apple TV, Chromecast nebo krabička s Kodi (XBMC).

Netflix do Česka

Ve středu v půl šesté večer pořádá tiskovou konferenci Netflix, na níž vystoupí CEO Reed Hastings. Od něj si přejeme jediné – konečné potvrzení toho, že Netflix v roce 2016 zamíří na tuzemský trh. Společnost by chtěla do konce roku pokrýt nové země a mezi nimi by nemělo chybět ani Česko.

ntelifx.jpg
Pokud půjde vše podle plánu, tuto aplikaci si do Windows budeme moci nainstalovat ještě letos

Rádi bychom se tedy dozvěděli podrobnější podmínky – jak ty cenové, tak míru ořezání dostupného katalogu. Kromě toho by mohlo dojít i na vlastní obsah, který Netflix začíná produkovat ve stále větší míře. 

Diskuze (14) Další článek: Doplněk pro Chrome AVG Web TuneUp mohl šmírovat uživatele

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,