CES skončil, tech-trendy roku 2013 jsou nastaveny

CES je za námi a je na čase se podívat na novinky trochu z odstupu. Někdy je z toho množství dílčích produktů totiž obtížné rozpoznat trendy.

CES byl od začátku akcí pro spotřební elektroniku, začínal s rádii a televizory, pak na něj pronikly počítače a ty nyní vytlačují mobilní telefony a tablety. Vzhledem k tomu, že jen za pár týdnů bude v Barceloně Mobile World Congress, na který většina hlavních výrobců časuje své novinky, nemá CES dobrou výchozí pozici. Přesto se ale bylo na co koukat. Hlavní podíl na tom má nástup čínských značek ZTE a Huawei, které MWC tolik nectí, ale zabodovala i Sony. Supertelefony pro letošní rok se neobejdou bez FullHD displeje a výkonného procesoru.

pavilon 3.JPG panasonic stanek.JPG
CES 2013 v Las Vegas

Výkonné mobily

Právě na poli procesorů se objevilo několik zajímavých novinek. Tegra 4 od Nvidie konečně dostala LTE modem, bez něj se Tegra 3 uchytila jen v tabletech. Vyšší grafický výkon Tegry 4 je pak nutný u současných obřích rozlišení na tabletech. Přesto není úspěch Tegry 4 zaručen, nový Snapdragon od Qualcommu, obsahuje LTE modem přímo na čipu, ne samostatně jako Tegra 4. A zatímco Tegra 4 se chlubí trvale zapnutým HDR pro focení a natáčení videa, Snapdragon 800 má v rukávu nejen dekódování 4K videa, ale i jeho nahrávání. První 4K videokamery tak můžou být klidně mobilní telefony.

qualcomm vystavka.JPGneznamy tablet s tegra 4.JPG
Qualcomm předváděl své čipy v reálných mobilech • Nvidia svou Tegru 4 zatím jen v prototypu talbetu

Intel ohlásil také své procesory pro mobilní telefony, nezvyšoval ale výkon, spíše snižoval cenu. Všechny pak zaskočil Samsung se svým osmijádrovým Exynosem, který obsahuje čtyři výkonná jádra a čtyři slabší ale úspornější jádra. Podobný princip používá Tegra, kde je jedno jádro úsporné a čtyři výkonná.

lenovo k900 2.JPG huawei ascend d2.JPG
Lenovo K900 s Atomem • obří Huawei Accend d2
 

Mobily hrály na CESu výraznou roli, vidět byl především nástup čínských výrobců, kteří už dokážou v designu a technických parametrech spolehlivě konkurovat zavedeným značkám. Prémiový mobil s Androidem už musí mít FullHD displej a čtyřjádrový procesor.

 

Obyčejnost počítačů

Počítače byly na CESu v defenzivě. Svůj stánek neměl Microsoft ani HP, Lenovo se tradičně schovalo do baru poblíž výstavních hal a Acer už několik let přímo na CESu není. Oázou tak byl jen stánek Intelu, který se snažil soustředit všechny ultrabooky na trhu.

intel - vystavka tabletu.JPG lenovo thinkpad helix 2.JPG
Výstavka novodobých počítačů u Intelu. Samé tablety a hybridy. Displej a klávesnice už nemají mít pevné pouto

Klasický notebook je dnes už nezáživné zařízení. Dotykové displeje nebo oddělitelné klávesnice už musí být nedílnou součástí novinek. Protože ale Intel jen představil čtvrtou generaci procesorů Core, většina strojů měla současnou generaci Ivy Bridge. Windows 8 byl samozřejmě všude, Windows RT ale už ne. Naopak Samsung oznámil, že stroje s Windows RT vůbec nebude v USA prodávat.

 

Dotykové displeje a Windows 8 jsou u notebooků samozřejmostí. Těžiště prezentací se ale soustředilo na tablety s klávesnicí. Čtvrtá generace procesorů Core pak byla vidět jen v pár prototypech a Intel místo výkonu předváděl ovládání gesty a hlasem.

 

Televizory dozrávají

Televizory jsou spolu s počítači dalším odvětvím, kde se daří jen málokomu, letošní CES ale ukázal smysluplné inovace. 3D video ukazovala jen LG, Smart TV rozhraní se místo Twitteru a Facebooku na obrazovce (to fakt někdo používá?) soustředí na přehledné ovládání a 4K rozlišení (3840 × 2160) je novým standardem.

Zatímco 3D a Smart TV beru jako marketingové funkce, 4K je po delší době opravdu smysluplná novinka. Na velkých úhlopříčkách je obraz viditelně lepší, i na malých pak vyniknou fotografie. Televizory s 4K ukázali úplně všichni, včetně stále silnějších Číňanů TCL a HiSense, cena by tedy mohla jít docela rychle dolů.

Podrobně se trendům v televizorech věnuje AVmania.cz

Loni představené a nakonec neuvedené OLED obrazovky letos nahrazují 4K OLED displeje, přičemž k Samsungu a LG se přidává i Sony a Panasonic. Nikdo vám sice neřekne kdy a za kolik je bude prodávat, ale výrobců je konečně víc. Inovací v zákulisí je pak příchod kodeku HEVC, který nahradí v budoucnu H.264. Je dvakrát úspornější než dnešní standard a díky tomu je nutný pro šíření 4K obsahu.

 

Televizory dospívají. 4K má smysl, firmy se místo tlaku na přidávání zbytečných funkcí soustředí na snadné a logické ovládání.

 

Budoucnost je osobní

Vidět byly i zárodky budoucích hitů. 3D tiskárny se těžko ovladatelných krabic pro nadšené amatéry mění v povedené kousky s dobrým ovládáním. 3D tisk sebou nese i demokratizaci hardwaru. Nové inovativní produkty tak mohou pocházet i od menších týmů. Ovládání počítače gesty, hlasem nebo i očima se stále zlepšuje. Výkon tabletů a mobilů rychle šplhá k výkonu počítačů, takže příští rok budou rozdíly ještě menší.

samsung - ovladani mavanim ruky.JPGnvidia auta.JPG
Aktuálním trendem ovládání jsou dotykové displeje. Co bude pak? U Samsungu to zkouší s máváním rukama v prostoru • také do aut míří výkonné počítače, toto je třeba řešení pro auta od Nvidie

Roste také oblast digital health, tedy propojení technologií a lidského těla pro měření a diagnostiku. Místo jednoho drahého testu za půl roku bude možné průběžné měření hodnot, místo drahé péče v nemocnici bude občas stačit dohled na dálku. Posun je i v automobilové technice, kde důraz na sílu motoru nahrazuje tlak na komfort a pomocníky při řízení.

 

Technologie budou zkrátka osobnější. Budoucnost patří užšímu propojení lidského těla s technikou. Rozhraní jako myš a klávesnice nevymizí, doplní je ale hlas, gesto, pohyb nebo i myšlenka.

 

Co zmizelo a nechybí

Na CESu není důležité jen to, co tam je, ale i to, co tam není. Co bylo populární, ale teď už se o tom raději nemluví. Zmizely levné nevýkonné tablety, nezavadíte o fotorámeček, ale také už těžko budete hledat externí USB disky a flash paměti, ukládání dat do internetu zkrátka vyhrává. Ač je dříve samostatná fotovýstava PMA součástí CESu, nových fotoaparátů a kamer už moc nenajdete. Kompakty bojují proti mobilním telefonům důrazem na design a barvu krytu, kamery přežívají ve vyšší cenové kategorii pro náročnější.

 

Pokud to jde integrovat do mobilu nebo přesunout na internet, nemá to budoucnost. Pokud to není propojené s internetem, nemá to budoucnost. Pokud to dělá jen jednu věc, musí ji dělat mimořádně dobře, jinak to nemá šanci.

 

Nepřehlédněte: Všechny novinky z CES 2013 na jednom místě
 

Diskuze (23) Další článek: Microsoft Surface Pro se bude od Surface RT lišit i v designu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,