Černobíle: Opustit Windows? Toť otázka

V dnešním Černobíle si Jirka Kuruc a David Sláma položili otázku, jestli by opustili Windows a začali na zelené louce s novým systémem. Jirka by do toho šel, Davidovi se moc nechce.

Jiří Kuruc rád zkouší nové systémy

jk.pngJeště před několika lety byla jen hrstka odvážných a nadšených, kteří se vzdali pohodlného, byť trošku zatuchlého teplíčka operačního systému Windows a používali operační systémy jiné, ať už Mac OS X, některou z distribucí Linuxu, či dokonce systém ještě exotičtější. V posledních letech však pozorujeme, a tvrdá čísla potvrzují, že podíl uživatelů s alternativním operačním systémem roste. Přírůstek přitom není zanedbatelný a padá na vrub především Applu s Mac OS X.

Přejít z operačního systému na jiný doporučuji hned z několika důvodů. Tím zdaleka nejdůležitějším zůstává rozšíření vašich vlastních zkušeností a znalostí. Výhody a nedostatky operačního systému můžete vyčíst z internetu, osobní zkušenosti se však nic nevyrovná.

os x .png
OS X 10.8 Mountain Lion

Dříve jsme kupovali notebooky Apple tak trochu pro jejich výjimečnost, ale především pro kvalitní zpracování, příznivé rozměry a obecně vyšší výdrž baterií. Navíc si systém s přenosnými počítači více než rozumí a je pro ně po všech stránkách optimalizován. Přesto po stránce hardwaru, tedy zpracování a výdrže, již konkurence s Windows Apple dohnala, někdy i předčila.

Proto doporučuji přechod právě kvůli operačnímu systému. Nabídka aplikací je skutečně široká, ne tolik jako na PC, ale již zcela dostačující – a platí to i pro Linux. Vždy najdete alternativu k programu, na který jste byli zvyklí ve Windows. Při současném používání obou operačních systémů vnímám Mac OS X jako uživatelsky přívětivější: neotravuje neustálými aktualizacemi různých programů, zatím není obtěžován viry a jinou havětí a jeho nastavení je na rozdíl od Windows 7 jednoduché jako postavit sněhuláka.

Pokud přece jen nebudete chtít pupeční šňůru s Windows přetrhnout, existuje virtualizace. Okna díky tomu můžete spustit stejně, jako jakýkoliv jiný program, a to během pár vteřin. Nový systém určitě vyzkoušejte, už jen z toho důvodu, abyste si později neřekli, že jste jej měli objevit dřív.

David Sláma, ač jablíčkář, se změnou by teď počkal

Jistěže můžete přejít na nový systém tak, že se ráno probudíte a řeknete si: „Odteď budu používat Mac/Linux/cokoli.“ Myslím si ale, že obvyklejší bude postupná změna – zvlášť v dnešní době, kdy kromě počítače používáte řadu dalších zařízení, která si s ním rozumí.

Kdysi jsem začal na Windows používat iTunes, protože se mi prostě líbilo, že jsem díky nim měl lépe uspořádanou knihovnu, než se mi dařilo ve Windows Media Playeru. Dnes už je situace jiná, nicméně byl to první krok na cestě k Apple, i když jsem to tehdy ještě netušil a jablečné přístroje mi byly lhostejné.

Přesto mým prvním MP3 přehrávačem byl iPod nano – nic lepšího než některý iPod v té době nebylo (a je otázkou, zda je dnes). Nutnost používat iTunes nevadila, už jsem je měl dávno, přístroj tedy poskytoval samé výhody. Po zklamání z mobilního telefonu vybaveného otřesnými Windows Mobile a po dlouhotrvající spokojenosti s iPodem bylo vcelku jasné, že mým příštím telefonem bude iPhone. 32GB čtyřku jsem si odnášel z obchodu v den uvedení. Pak už bylo jen otázkou času, kdy mě zláká některý z notebooků, tou pravou volbou se ukázal 11,6“ MacBook Air.

metro windows 8.png
Windows 8 Metro

Postupně a přirozeně jsem přešel od Microsoftu k Applu a snad i díky tomuto způsobu jsem ve výsledku tak spokojený a nelituji. Teď bych vám měl vtloukat do hlavy, že jablíčko je best a že musíte přejít se mnou. Ale nebudu. Windows Phone 7 vypadají fantasticky, desktopová/tabletová Windows 8 s Metrem by zase mohla posloužit jak pro práci, tak i jako trendy systém nové generace. Proto ještě nevyhazujte všechno s logem Microsoftu – ten totiž dost možná bude brzy zase in.

Případně můžete počítat s ještě jednou, dost pravděpodobnou možností. Internet se rozšiřuje a zrychluje, připojení je takřka samozřejmostí, data i aplikace se přesouvají do cloudu. Možná už zakrátko budeme používat jen tenké klienty, které prostě skrze webový prohlížeč zpřístupní aplikace a data ze vzdálených serverů. Možná brzy operační systémy nahradíme internetovými prohlížeči.

Časopis Computer

V Computeru každý měsíc najdete nejdůležitější informace ze světa počítačů, technologií a internetu. Dva důkladné srovnávací testy odhalí a ocení ty nejlepší produkty na trhu. Praktické tipy a triky vyřeší nejčastější problémy s počítači i telefony. Podrobné návody a tipy vám pomohou využít technologie v každodenním životě.

001.jpg

Časopis za nejvýhodnější cenu získáte na iKiosku. Můžete si vybrat mezi tištěnou a elektronickou verzí.

Doporučujeme také speciální vydání Nejlepší návody, tipy a aplikace pro mobily. Jak si s Androidem usnadnit život.

Diskuze (175) Další článek: Microsoft dnes uvede veřejnou betaverzi Windows 8

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,