Černobíle: Končí doba počítačů a přichází éra post-PC

Desktop a notebook vládnou osobním počítačům posledních 30 let. Teď však stále více lidí hlásá, že příchází éra post-PC a osobní počítače nahradí někdo jiný – třeba tablet.

Jakub Čížek bere buzzwordy s nadhledem

jc.pngMédia nás masírují staronovým buzzwordem post-PC éra. Toto dvojsloví se na pořadu dne objeví pokaždé, když některá z analytických společností ohlásí statistiky prodejů chytrých telefonů a jablečných placek. Jenže ten termín má mnohem širší interpretaci, a než se na trhu objevil iPad, mělo se za to, že post-PC éra znamená třeba to, že desktop, tedy ten skutečný pozůstatek IBM PC, vyměníme třeba za notebook. S každou technologickou novinkou se tedy mění i význam tohoto buzzwordu.

Pominu-li fakt, že i chytrý telefon a tablet je pouze evoluční formou osobního počítače a post-PC éra by tak nastala pouze v případě jaderné války, pádu asteroidu a jiného kataklyzmatu, domnívám se, že ta aktuální tabletová interpretace jen tak nenastane.

pc.png
Jasně, podoba osobních počítačů se s dobou mění stejně jako design a technologie automobilů a aktuální móda. Stále je to ale ten stejný počítač – desktop, či notebook.

Tablet nevytlačí osobní počítač do té doby, dokud sám nenabídne stejný servis. V současné době samozřejmě dotykové placky bez problému nahradí drtivou většinu funkcí domácího multimediálního a surfovacího počítače, ale jejich problém spočívá v tom, že je to stále spíše spotřební elektronika, ne univerzální výpočetní stroj. Na počítači už z prostého významu slova počítač spočítáte prostě cokoliv, zatímco tablet a dotykový telefon je omezený svou menší úhlopříčkou, procesorem, který se na některé výpočty nehodí, a ergonomií nepřesného kapacitního dotykového displeje.

Na celé předpovědi brzkého zániku současného pojetí počítačů je ale nejvtipnější ta skutečnost, že mluvíme o post-PC éře ve chvíli, kdy se moderní tablety v čele s iPadem prodávají několik málo let. Současné desktopy a notebooky za sebou mají velmi úspěšných třicet let vývoje.

Asi si neuvědomujeme, že osobní počítač jako pracovní stanice je zatím nenahraditelný a kancelářských mašin je mnohem více než multimediálních počítačů ve všech obývacích pokojích světa. A proč by měl vlastně klasický počítač zaniknout. Jaké jsou jeho chyby? Není mobilní a není tak sexy jako tablet. To ale není ani jeho účel, je to totiž pracovní stroj – počítač, jehož účelem je prostě výpočet. Ať už vědecký, ekonomický, nebo třeba složitá matematická transformace, která vede k tomu, že nepřátelskému vojákovi v akčním trháku vyhřezne mozek.

David Sláma vyhlíží post-PC budoucnost

ds.pngApple podporuje odvážná prohlášení o post-PC éře ohromujícím úspěchem iPadu a jeho masivním rozšířením. Naopak třeba Lenovo preferuje označení PC+ éra, čímž chce naznačit, že počítačům v tradičním chápání (byť se tím očividně myslí i notebooky) ještě hrana rozhodně nezvoní. Oba nové výrazy jsou ale vlastně úplně zbytečné – chování uživatelů se těžko bude řídit tím, jak nějaké období chce která firma pojmenovat. Přesto je zajímavé podívat se na to, jak se mění výpočetní technika, kterou používáme.

Dřívější paradigma specializovaných zařízení už neplatí: počítač není jen na práci, herní konzole není jen na hraní, mobilní telefon není jen na telefonování. Zařízení se propojují, jejich funkce se prolínají a najednou všechna umí a neumí všechno, přičemž některému pochopitelně určité funkce sedí více a některému méně. Výraznou změnou je posun výpočetní techniky do sféry spotřebního zboží; vybírat notebook podle tvaru a barvy bylo dříve nemyslitelné, zatímco dnes se tak děje – a to navíc třeba v supermarketu.

tablet.png
Ale no tak power-uživateli, ty o ničem nerozhoduješ – masy chtějí jednoduchost a přímočarost a tu jim počítače post-PC éry hravě dodají

Vnímání geeků, early-adopterů a podobných nadšenců není až tak relevantní. Jsme překvapeni, jak složité zařízení může i dnešní, maximálně user-friendly výpočetní technika pro laika být. Ale jsme překvapeni neprávem. Počítače dnes používá mnoho lidí, kteří mnohdy ani vzdáleně netuší nic o základních principech fungování těchto strojů. Přestože rozhraní aplikací je oproti dřívějšku mnohem srozumitelnější a intuitivnější, pro mnoho lidí je stále i třeba Word a Excel něco jako palubní deska raketoplánu.

Najednou celá ta koncepce post-PC éry začíná dávat smysl. Vstupujeme do doby jednoduchých přístrojů, z jejichž uzavřenosti a omezenosti geekovi vstávají vlasy hrůzou, zatímco běžní uživatelé tatáž zařízení pro tytéž vlastnosti milují. To je úspěch iPhonu, který zpočátku neuměl ani věci běžné pro soudobé mobily. To je úspěch iPadu, který přece nikdy nemůže nahradit počítač. Opravdu nemůže? Ale může, a už to u mnohde dělá. Netvrdím, že PC je mrtvé a zanedlouho bude zcela nahrazeno jinými zařízeními. Nicméně v některých oblastech se tak stane.


Minule jsme vybírali, zda je lepší si pořídit nový iPad, nebo starší, ale levný iPad 2. Vy dáváte přednost novému iPadu. I tentokrát můžete hlasovat na Živě.cz.

  • Nový iPad – 58 %
  • Levnější iPad 2 – 42 %
Diskuze (44) Další článek: Visions: Správa a prohlížení fotek s 3D efekty

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,