Kryptoměny | Grafické karty | Bitcoin | Těžba

Ceny grafických karet se pomalu vrací do normálu, těžba kryptoměn se přestává vyplácet

Konec roku 2017 byl pro trh s grafickými kartami doslova katastrofou. Vlivem velmi lukrativní těžby kryptoměn na grafických kartách vrostla poptávka do astronomických výšin. Například grafické karty Radeon RX 580 8GB od AMD, na kterých se těžilo hlavně Etherum, nebyly dlouhé měsíce vůbec dostupné a pokud se někde objevily skladem, jejich cena byla klidně dvojnásobná.

Poslední měsíc ale zájem o grafické karty ze strany těžařů značně opadl. Hlavním viníkem je samotná cena kryptoměn, která od začátku roku poklesla až na 25 % původní hodnoty. Také náročnost těžby se od té doby více jak zdvojnásobila. Výsledkem se stalo to, že po odečtení ceny elektřiny se stala většina grafických karet dokonce ztrátových – tedy propálí více peněz za eletřinu, než dokážou vydělat těžením kryptoměn.

Pokles cen ale nastal až teprve před pár dny. Zřejmě se trh nasytil a začínají se opět plnit sklady hlavních dodavatelů. Dá se očekávat, že se brzy změna cen k lepšímu projeví i u mnohem menších lokálních obchodů jakmile se doprodají karty nakoupené za staré, vyšší ceny. Osobně tedy doporučuji s nákupem pár dní či týdnů ještě počkat.

Diskuze (19) Další článek: Cizí jazyky a internet

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,