Hudba, filmy, seriály | Autorské právo | Soudy

Bulvární deník Daily Mail tvrdě narazil. Prý kradl videa z webu a způsobil škodu čtvrt miliardy korun

Britský bulvární deník Daily Mail tvrdě narazil, když přebíral populární virální videa z internetu, vydavatele totiž zažaloval Rumble.com, který je jakýmsi agentem malých producentů a snaží se monetizovat jejich dílo.

V katalogu Rumble.com je dnes více než 300 tisíc videí a Daily Mail s ním měl roky smlouvu, která mu umožňovala přebírat videa a publikovat je ve vlastním videopřehrávači obaleném reklamou. Když však platnost smlouvy skončila, britský deník v publikování cizích videí pokračoval.

Případu se blíže věnuje třeba TorrentFreak

Rumble.com v žalobě u kalifornského soudu vyčíslil potenciální škodu na více než 10 milionů dolarů (přes čtvrt miliardy korun), což je ohromné sousto i pro podobně navštěvované médium a bude se domáhat také předběžného soudního rozhodnutí, které by mělo Daily Mail přinutit okamžitě přestat přehrávat videa jeho klientů.

Problém spočívá právě v tom, že Daily Mail přebíral a přehrával vida na vlastní platformě. Kdyby použil klasický embed kód pro sdílení, jednalo by se o legitimní využití autorsky chráněného díla.

Jak stáhnout video z YouTube:

Diskuze (10) Další článek: Digitální asistent zachránil ženě život. Zavolal policii, když na ni přítel vytáhl pistoli

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,