Budoucnost letecké dopravy: Kabiny budou luxusnější než naše byty!

Minulý týden v německém Hamburku proběhl 12. ročník Crystal Cabin Awards – tedy události, na niž jsou oceňovány inovativní koncepce kabin letadel. A i tentokrát bylo na co se dívat.

Vítězem v kategorii „Best Cabin Concept “ se nakonec stal tzv. Qsuite od Qatar Airways. Jde o systém určený pro Business Class, který byl na vybraných linkách již nasazen. Vyznačuje se především unikátním řešení sedadel, jež usnadňuje různé společenské aktivity.

Pokud si tedy „padnete do noty“ s pasažéry z vedlejší kóje (nebo jde o vaše kamarády, s nimiž letíte třeba na dovolenou), prostě odsunete přepážku mezi dvojicemi sedadel. Pak už si můžete pohodlně povídat, zahrát nějakou stolní hru atd. Z buňky Qsuite lze rovněž lehce udělat ložnici s dvojlůžkem.

V kategorii „Cabin Systems“ triumfovala Rockwell Collins se Silhouette MOVE, což je polohovatelná stěna určená pro oddělování jednotlivých tříd. Tatáž společnost uspěla i v kategorii „Material and Components“ – její Secant Luminous Panel, který promění strop letadla v obří displej, vypadá prostě úžasně.

Je tedy jasné, že v letadlech budoucnosti se rozhodně nudit nebudeme. Kromě výše zmíněných vychytávek v nich na nás budou čekat třeba i headsety pro virtuální realitu či 3D televizory (nevyžadující používání speciálních brýlí). Tedy minimálně ve First Class a Business Class.

Foto: Qatar Airways

Diskuze (1) Další článek: Jemné deformace mikrovlnného pozadí vesmíru odhalují kosmickou pavučinu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,