Bude také česká vláda „e“?

V úterý 27. března skončila v Hradci Králové dvoudenní konference Internet ve státní správě a samosprávě, která zaznamenala účast přes 1400 registrovaných zájemců. Ti byli především ze samospráv obcí a okresů. Hlavním tématem byl výkon státní správy a samosprávy po Internetu (e-government) a využití elektronického podpisu při styku s úřady.
V úterý 27. března skončila v Hradci Králové dvoudenní konference Internet ve státní správě a samosprávě, která zaznamenala účast přes 1400 registrovaných zájemců. Ti byli především ze samospráv obcí a okresů. Hlavním tématem byl výkon státní správy a samosprávy po Internetu (e-government) a využití elektronického podpisu při styku s úřady.

Během zahájení ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla sebevědomě pronesl: „Od 9. století se nestalo, že by se české země dostaly mimo hlavní civilizační proud. Nyní je hlavním civilizačním proudem Internet. V elektronickém podpisu jsme dokonce někde mezi první desítkou zemí na světě."

Číslo pojištění místo rodného čísla

Právě Špidla přichází s plánem nahradit postupně rodné číslo unikátním číslem sociálního pojištění. Toto desetimístné číslo na rozdíl od rodného čísla nenese žádné osobní informace (datum narození, pohlaví) o svém nositeli. Již pět let se používá v interních procesech Ministerstva práce a sociálních věcí. Aniž by o tom věděli, bylo již přiděleno několika milionům občanů ČR, kteří v posledních letech žádali o jakékoliv sociální dávky.

Přechod u všech občanů se však podle plánů ministra Špidly odehraje během jedné až dvou generací. Na již dřívější tiskové konferenci na konci února položil hodně široký horizont 5-50 let. Navíc je možné, že ani přesto rodné číslo úplně nezmizí.

e-občanka a věrnostní systémy?

Od unikátního čísla sociálního pojištění je blízko k elektronické občance v podobě čipové karty. Ta mimochodem v sobě tenhle a další údaje může nést zakódované. Počítá se, že v sobě ponese i elektronický podpis občana.

Na hradecké konferenci demonstroval Aleš Kučera (SPIS, Novell) využití elektronické občanky i elektronických terminálů pro přístup k informacím veřejné správy. Občan bude mít svůj personalizovaný portál, a k tomu bude přistupovat prakticky odkudkoliv, kde bude Internet - nebo terminál.

Poslanec Langer to komentoval: „Nebudeme investovat miliardy do systému, který použijí stovky lidí. Musíme vybudovat motivační systém pro lidi, aby to používali." Ale jak motivovat občana, aby elektronický systém využíval? Je to prý snadné, zaznělo - když bude vědět, že ušetří. A tak mají portály obsahovat např. výhodné nabídky k nakupování na Internetu a do elektronické občanky půjdou dávat věrnostní body v supermarketech.

(Obědy v závodní restauraci, kredit na kopírku, parkovné ... Představa, že do systému vstoupí _státem uznané_ komerční subjekty, ale trochu děsí. Páni poslanci a ministři také zapomněli na motivaci výhrou. Mezi novými majiteli řidičáku by se tak například každý týden losovala nová škodovka, a stát by v rámci svého věrnostního systému přidával 100 bodů za vydání občanky. Trestné body od dopravní policie pak vaše skóre logicky zmenší, takže vysněná pánev z Kuchyěského katalogu je opět v nedohlednu ...)

Podle Březiny se při budování systému použijí tři metody financování. Terminály na úřadech půjdou na vrub státní správy a samosprávy, naopak náklady na terminály například v metru nebo supermarketu, které budou sloužit i k dalším účelům, ponese komerční subjekt. Možný je i hybridní model.

Mlynář uvedl, že zavedení podobného systému je možné do 3 let, když bude dostupná komunikační infrastruktura.

Veřejná správa na dlani

Ondřej Felix (SPIS, Oracle) uvedl, že se informace pro občany nemají strukturovat podle toho, kdo je poskytuje, ale podle toho, kdo je potřebuje. Proto by měly obecní a státní infoterminály obsahovat scénáře pro běžný život typu: narodilo se mi dítě, stěhuji se apod.

Dobrý příklad, jak by to mohlo fungovat, je na adrese http://www.centuri21.org.

- daně po Internetu?

Asi týden běží na Internetu podání k dani silniční. Cílem je především ukončit nekonečné papírování v případě firem s desítkami až tisíci vozidel. Zkrácené daěové přiznání se však zatím stále musí předávat osobně; čeká se na elektronický podpis. Během roku přibudou on-line další daně; formuláře pro daě z příjmu fyzických osob pak budou zkušebně (!) na webu nejdříve ke konci roku 2001, řekli nám odpovědní lidé z Ministerstva financí.

Nemluvil s nimi zřejmě poslanec Mlynář, který byl podstatně optimističtější. Podle něj půjde podat po Internetu daěové přiznání z příjmu už v roce 2002. Nečeká však, že pro nejbližších pár let tuto možnost využije více než 10 procent lidí.

Elektronický podpis ještě letos

Podle Březiny proběhne akreditace certifikačních autorit do několika měsíců od chvíle, kdy dojde ke schválení vyhlášky. Časový rámec je: vyhláška na začátku prázdnin, akreditace CA v září.

V únoru ministr Špidla také zmínil možnost, že certifikační autoritou se v budoucnu stane stát, aby mohl vydávat elektronické podpisy levně svým občanům. Tomu zatím brání zákon (stát nemůže být CA), ale vláda se pravděpodobně bude snažit o jeho novelizaci.

Katastr on-line

Dlouho očekávaný katastr nemovitostí na Internetu bude spuštěn v květnu, již od března běží pilot na 3 katastrálních úřadech, od dubna poběží systém na všech. Za informace se bude platit, hovořilo se o padesátikoruně za výpis.

Právě vychází dubnové číslo měsíčníku e-biz. Píše praktické věci o virálním marketingu a přináší rozhovor s Romanem Gallo (iDnes).

Diskuze (7) Další článek: Zmenšení velikosti profilů na serveru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,