BSA konečně zjistila, proč krademe software

Protipirátská organizace BSA přispěchala s novou statistikou, ve které vypichuje důvody, proč domácnosti a firmy instalují warezový software.

318320703 342678371 
Proč mají firmy a domácnosti na počítačích warez (Zdroj: analýza BSA)

Asi nebude žádným překvapením, že obě skupiny, alespoň podle BSA, kradený software zpravidla instalují proto, že chtějí ušetřit. Ostatně nabízí se otázka, jaký jiný důvod přítomnosti warezu na jejich počítači by to také měl být.

V případě firem nicméně podle BSA mezi další důvody podle významu patří postupně organizační chaos třeba v rámci akvizice, kdy jedna firma netuší, co má na počítačích ta druhá, dále nekázeň zaměstnanců a tedy příliš volná instalační politika, no a nakonec nákup padělku, kdy manažer IT nakupoval software, kdo ví kde.

V případě domácností je vedle vědomého stahování dalším nejčastějším důvodem také nákup padělku, dále neinformovanost (Stáhl jsem si Photoshop z Ulož.to. To se nemá?) a nakonec zákeřná instalace třetí osobou (Ten Photoshop jsem neinstaloval já. To byl Pepa ze sousedství!).

Nejčastěji se krade kancelářský software a OS (Office a Windows), grafické nástroje (Photoshop a další programy od Adobe), CAD (Autodesk) nebo třeba antivirové programy. Podle BSA je každý třetí nainstalovaný program v Česku pirátského původu.

Diskuze (117) Další článek: Únik roku? Hackeři zveřejnili státní databázi 50 milionů občanů Turecka

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,