Google | Doprava | Mapy | Brno

Brno bude spolupracovat s Waze, vzájemně si budou vyměňovat data o dopravě

O Brně bylo minulý týden slyšet v souvislosti s futuristickým projektem Hyperloop, nyní brněnští zastupitelé přichází s jiným nápadem. Rovněž využívá moderní technologie, ale není až tak fantaskní a brzy může přijít do praxe – Brno začne spolupracovat s Waze. Díky tomu dopravní aplikace Waze získá nová aktuální data pro uživatele a město užitečné informace pro analýzu dopravy.

Společnost Waze provozuje stejnojmennou mobilní aplikaci, kterou využívají řidiči. Identifikací polohy jednotlivých uživatelů získává aplikace okamžité údaje o plynulosti dopravy, sami uživatelé pak mohou snadno hlásit komplikace na silnicích. Společnost koupil v roce 2013 Google, nicméně funguje dál samostatně, jen data z Waze už můžete vidět i v mapách Googlu.

416289070 265175673 111695889 386547802 376774390
Takto vypadá a funguje aplikace Waze

Kromě dat od samotných uživatelů získává Waze informace o dopravě ještě z dalších zdrojů, třeba právě ze strany měst. Právě k takové spolupráci se nyní rozhodli v Brně. „Spolupráce s Waze byla schválena Radou města Brna, nyní budou tedy zpřesňovány detaily této spolupráce, potřeby a také požadavky na výměnu dat apod.,“ upřesnil pro Živě.cz Matěj Hollan, náměstek primátora pro dopravu.

„Město bude sdílet s Waze data hlavně o uzavírkách, ale také o důležitých dopravních událostech a nehodách, které poskytuje také do Národního dopravního informačního centra. Další možností spolupráce je výměna informací např. o blokovém čištění, které by Waze mohl ve své aplikaci zohlednit,“ objasnil Matěj Hollan.

Waze naopak městu poskytne informace pro analýzu dopravy, ale také zpřesnění vlastních dat. Z dat uživatelů aplikace lze například zjistit, že plánovaná uzavírka skončila dříve a silnice je již průjezdná.

Kdy začne výměna dat? „Přesný termín upřesníme, jakmile se vyřeší všechny potřebné náležitosti,“ přislíbil Matěj Hollan.

Diskuze (10) Další článek: Seedr.cc a další: Stahujte z BitTorrentu rychle a bezpečně jako z webu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,