Blízká budoucnost nakupování oblečení na internetu: 3D sken těla

Nakupování oblečení a bot na internetu se rozmáhá, ale zásadní nevýhoda oproti nákupu v kamenné prodejně stále nebyla prolomena – nikdy nevíte, jestli vám bude oděv padnout. Přesnější volba velikosti v e-shopu by měla výhodu jak pro zákazníka, tak pro obchodníka, který by měl menší podíl vráceného zboží. Technologie, která by problém vyřešila, má proto velmi slibnou šanci na uplatnění, a jednu takovou jsme viděli na IDF.

909826113 
Autoři vynálezu prezentují na IDF svou první praktickou aplikaci - výběr velikosti boty v e-shopu podle 3D skenu nohy 

Jedná se o 3D sken těla a za vývojem stojí společnost Volumental, kterou jste možná zaregistrovali na Kickstarteru. Začala s botami a má už první realizaci v e-shopu amerického výrobce dětské obuvi Plae. Stačí chodidla dítěte vyfotit 3D kamerou ze tří stran, což postačí na vytvoření 3D modelu nohou v reálné velikosti. Výrobce pak může nabídnout vhodnou velikost bot přesně na danou nohu. Vše se přitom odehraje na webu při objednávce zboží.

582601132 598675101 454604086 
Noha se naskenuje a vytvoří se její 3D model. Poté už do nákupního košíku automaticky skočí odpovídající velikost boty

Samozřejmě to naráží na problém, že ne každý má doma 3D kameru. A to je voda na mlýn Intelu a jeho 3D kamery RealSense, kterou by rád prosadil jako standard u notebooků a tabletů. Nejde ani tak o samotný fotoaparát, ale o dva další infračervené senzory, které zajistí prostorové zachycení scény. Kromě obligátního zaostřování snímku až po vyfocení to umožní například i přesné měření rozměrů vyfocených objektů. A právě toho využívá technologie Volumental.

Nohama to začíná, kompletním šatníkem na míru to může skončit. Aktuálně se změří noha a vybere k ní z nabízených velikostí obuvi. Stejně tak lze naskenovat další části těla, nebo klidně tělo celé a vybírat z dostupných typů oblečení, módních doplňků či brýlí. Pro výrobce ale bude stejně tak snadné zajistit výrobu přesně na míru. 

Náklady spojené s cestou redaktora na IDF 2014 hradila společnost Intel

Diskuze (17) Další článek: Prodej potravin online už je v Česku byznys za miliardy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,