BitTorrent Maelstrom chce přenést World Wide Web do P2P sítě

Na začátku roku jsme na Živě.cz psali o experimentálním bittorrentovém World Wide Webu SyncNet. Uvnitř takového systému nehostuje HTML stránky webový server, ale přímo sami uživatelé mezi sebou podobně jako klasické torrenty. Takový způsob distribuce statických stránek má jednu zajímavou výhodu – žádná autorita nemůže podobný web vypnout, protože nemá žádný server na adrese XYZ. Namísto klasických domén DNS se používá nezávislý unikátní identifikátor webu, třeba systém DHT.

359413315

SyncNet byl pouze experimentální prohlížeč napsaný v Pythonu a celý systém byl postavený nad synchronizačním programem BitTorrent Sync, nyní se ale iniciativy chopili přímo lidé z BitTorrentu a v uzavřené betaverzi nabízejí komunitě k testování Project Maelstrom.

Maelstrom slibuje prakticky to samé co SyncNet – tedy přenesení hostování stránek přímo do P2P. Tento model zajišťuje praktickou nezničitelnost webových stránek jakoukoliv autoritou, ale na druhou stranu sebou nese i několik technologických otazníků. Tímto způsobem by šlo přenášet pouze statické stránky, nikoliv dynamické generované na serveru, poněvadž webový server zde chybí. S tím souvisí otázka, jestli by podobné stránky mohly mít i nějaký vstup – třeba formulář. Pokud totiž stránka nemá webový server, kam se data z formuláře vlastně odesílala. Jedinou schůdnou možností je tak pouze využití služeb třetích stran – web například nemusí mít vlastní diskuzní fórum, ale implementuje s pomocí Javascriptu Disqus aj.

Diskuze (19) Další článek: Český Duch doby: Co jsme v roce 2014 hledali na Googlu?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,