Kryptoměny | Bitcoin | Steam

Bitcoin je skvělá tržní komodita, ale na mikroplatby se nehodí. Už to pochopil i Steam a končí s ním

Steamu došla trpělivost a končí s podporou bitcoinů. Fanoušci kryptoměn na něm už tedy pomocí BTC nezaplatí. Hlavním důvodem je podle herního obchodu extrémní volatilita měny v posledních měsících a stejně tak nestabilní výše poplatku za transakci. Ta létá nahoru a dolů i podle toho, jak jsou vytížení samotní těžaři, bez kterých by se celý transakční mechanizmus okamžitě zastavil.

464231299
Průměrná výše transakčního poplatku v dolarech za posledních šest měsíců. Převod drobných obnosů z jedné bitcoinové peněženky do druhé – zvláště pokud to má být rychlé – je tedy ekonomická sebevražda. Zdroj: BitinfoCharts

Případ Steamu jasně ukazuje, že ačkoliv se kryptoměnám říká měny, stále jsou mnohem vhodnější spíše jako investiční komodita a nikoliv jako elektronické peníze pro mikroplatby. V tomto směru tak mají svou psychologií mnohem blíže třeba k akciovému trhu.

A kdy bude bitcoin vhodný na mikroplatby? Až se ustálí jeho kurz, drasticky klesne poplatek za transakci a převod z jedné peněženky do druhé se zrychlí na zlomek času. Jenže to má háček. Kdyby se kurz BTC a dalších kryptoměn ustálil, přestanou být zajímavé pro zástupy drobných investorů, kteří na kryptoměny pohlížejí jako na zázračné ekonomické perpetuum mobile, kdy na začátku měsíce nakoupíte kryptoměny třeba za deset tisíc korun, abyste měli na jeho konci patnáct. Při pohledu na úroky běžných spořících bankovní účtů je v tomto světle letošní bitcoinové šílenství naprosto pochopitelné.

421535702
Už se letos začínáme opakovat, ale to, co se s hodnotou bitcoinu děje poslední dva měsíce, je pro mnohé stejně zázračné jako kouzelný hrneček. Hodnota BTC roste takovým tempem, že před dvěma měsíci stačilo nakoupit kryptoměnu klidně jen za pár tisíc a dnes byste měli dvojnásobek.

V každém případě, zatímco Steam s kryptoměnami jakožto reálným platidlem končí, česká Alza zatím zůstává. Jeden z největších českých internetových obchodů umožňuje nákup zboží za bitcoiny pomocí partnerské služby BitcoinPay. Objednávku provedete tradičním způsobem a teprve na konci při výběru platební metody zvolíte bitcoin. Poté se dozvíte, s jakým kurzem platbu provedete.

689270054
Pokud pomocí BTC zhodnotíte své jmění, můžete si na Alze za bitcoiny pořídit třeba nějaký menší televizor...
Diskuze (45) Další článek: Vtipálek obešel ochranu pirátského streamování zápasů na Twitch.tv. Předstíral, že je hraje

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,