Notebooky | Bezpečnost | Hewlett Packard (HP)

Baterie v noteboocích můžou vzplanout! HP svolává k výměně zdarma

Americký výrobce počítačů HP oznámil celosvětový dobrovolný program svolávání a případné výměny problematických Li-ion baterií do notebooků či pracovních stanic. Důvodem je možné riziko nadměrného přehřívání baterie či dokonce vzniku požáru.

Svolávání se týká vybraných notebooků či pracovních stanic, které byly prodávány po celém světě mezi prosincem 2015 a prosincem 2017. Nemusí jít přitom přímo o součást notebooků, neboť některé baterie se prodávaly i jako příslušenství, případně byly poskytnuty ve formě náhradních dílů přes autorizované servisy.

Problematické akumulátory byly využívány v mnoha typech notebooků a pracovních stanic, konkrétně jsou rozepsány v tabulce:

Řada Model

ProBook

HP Probook 640 G2

HP ProBook 640 G3

HP ProBook 645 G2

HP ProBook 645 G3

HP ProBook 650 G2

HP ProBook 650 G3

HP ProBook 655 G2

HP ProBook 655 G3

ZBook

HP ZBook 17 G3

HP ZBook 17 G4

HP ZBook Studio G3

X360

HP X360 310 G2

Pavilion

HP Pavilion X360

Envy

HP ENVY m6

11

HP 11 Notebook PC

Ne všechny baterie v zmíněných noteboocích či pracovních stanicích musí být problémové, týká se to cca 50 tisíc akumulátorů. HP proto spustilo web pro oveření, kde si můžete stáhnout nástroj HP Battery Program Validation Utility, který zkontroluje baterii v zařízení. Samotné ověření má trvat jen několik desítek sekund.

Pokud je baterie identifikována jako potenciálně riziková a spadá do programu bezplatné výměny, nabídne se zároveň aktualizace systému BIOS. Aktualizace podle HP přepne baterii do „bezpečného režimu“. V praxi to má znamenat, že baterie bude vybitá, zamezí se jejímu dalšímu nabíjení a dále bude možné pracovat se zařízením pouze při zapojení do sítě.

Jelikož většina baterií je zabudována přímo do zařízení, HP v rámci výměnného programu poskytne bezplatnou službu jejich výměny přímo autorizovaným technikem.

Další informace i lokální kontakty se dají získat na zmíněné stránce.

Diskuze (13) Další článek: Kutilové, pozor! Praha koncem června přivítá první český Maker Faire

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,