Technologie | E-shopy | Čína | Drony

Až vám na hlavu spadne tunový kontejner... Budete se zřejmě procházet v Číně, kde vyvíjí obří doručovací drony

Doručování drobných balíčků prostřednictvím dronů už je celkem jasně nalinkovaná budoucnost. Amazon už takové vyvíjí několik let, přidávají se i další, včtetně třeba českého Mallu. Čeká se především na vyřešení bezpečnostní a byrokratických otázek. Ale Čínský prodejce JD.com šel ještě dál – vyvíjí obří doručovací dron, který unese až tunu nákladu.

Pro představu o velikosti skladů JD.com:

Nové velkokapacitní drony již zkouší v severozápadní čínské provincii Šen-si, kde JD získalo povolení k testování dronů od místní samosprávy. Kromě vysoké kapacity by drony měly mít i dlouhý dolet a létat se tedy bude v okruhu 300 km napříč celou provincií. Měla by zde vzniknout síť linek v nízké letové hladině pro doručovací drony. Prodejce si od toho slibuje otestování systému pro daleko efektivnější a rychlejší distribuci zboží, informuje ReCode.

Systém už od loňského roku částečně běží, ale zatím jen s menšími drony na dvaceti linkách. Cílem je zprovoznit stovky linek a nasadit nové velkokapacitní drony.

Prezentační video JD se zapojením dronů (ještě ne těch velkokapacitních):

Systém se liší od přístupu, který volí Amazon a jiní obchodníci. Ti se snaží využít menších dronů na poslední část cesty balíčku, tedy na finální místo doručení u zákazníka. Čínské JD chce drony využívat na doručování balíčků z větších měst na venkov. V každé vesnici už je pak vždy jeden živý doručovatel, který balíčky z dronu převezme a dodá na finální adresy.

JD je jeden z největších čínských online obchodníků. Prvenství sice patří Alibabě, která má 44 podíl na čínském online trhu, ale ta má pod palcem i velkoobchod. JD se soustředí na maloobchodní prodej a ovládá 20 procent čínského online trhu.

Prodejce podobně jako Amazon investuje do vlastního vývoje dronů. Už jich má několik, doposud se ale zaměřoval jen na menší stroje.

Diskuze (18) Další článek: Velká patentová dohoda: Apple bude platit Nokii a přidá její produkty do Apple Store

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,